Политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да

...
Политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Политиците да не се месят в съдебната система

Политиците да съблюдават духа и буквата на Конституцията и да не се месят в правосъдната система. Това уточни изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Срафов в позиция, изпратена до „ Българска телеграфна агенция “. Публикуваме цялостния ѝ текст без редакторска интервенция:

„ Във връзка с разнообразни позиции на представители на политическите партии и в качеството ми на краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, определен от способената прокурорска гилдия във Висш съдебен съвет, съм задължен да заявя, че:

Фундамент на правовата страна е спазването на правилото за разделяне на управляващите.

Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в активността и действието на правосъдната власт.

Всички участници в политическия развой, осъществяващи функционалности на държавно ръководство, отвън правосъдната система, следва прецизно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от интервенция, изразяваща се в директно влияние или внушения, които накърняват устоите на правовата страна.
Призивите за промени в правосъдната система следва да намерят реализация посредством законодателство и решения в границите на компетенциите, с цел да се възвърне нарушеният баланс сред управляващите в полза на обществото. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР