Политици - самотници в неравна схватка с финансовия глобализъмВсеки ден

...
Политици - самотници в неравна схватка с финансовия глобализъмВсеки ден
Коментари Харесай

МВФ в защита на „независимите“ централни банки

Политици - самотници в неравна битка с финансовия глобализъм

Всеки ден би трябвало да четем или слушаме по какъв начин централните банки в една или друга страна покачват главните лихвени проценти под претекст, че се борят с инфлацията. Такава политика, наречена „ ястребова “, задушава стопанските системи и предизвика застоялост и криза.

Тази политика на централните банки провокира заслужено отвращение от страна на преобладаващата част от обществото - елементарни хора, бизнесмени и специалисти. Напоследък има от ден на ден признаци, че и политици и държавни чиновници също се причисляват към рецензиите към централните банки.

Те подлагат на критика, само че не могат да създадат съвсем нищо. Тъй като в по-голямата част от страните по света централните банки имат статут на самостоятелни от страната институции. Много централни банки са придобили този статут още при раждането си.

Още през 19 век. лобистите за ползите на паричния капитал съумяха да убедят обществото, че страната (по-специално изпълнителната власт) не би трябвало да взе участие в издаването на пари, защото това, съгласно тях, основава спор на ползи. Държавата дава отговор за бюджета.

Ала в случай че тя има подръка „ печатна машина “, тогава ще има изкушението да не се лимитират държавните доходи единствено до налози и други обичайни източници за попълване на хазната. Ще бъде допустимо да забравите за бюджетната дисциплинираност и неразумно да увеличите държавните разноски посредством отпечатване на пари.

Изглежда, че до края на предишния век никой не се е съмнявал в „ аксиомата “ за независимостта на Централната банка. Изглежда, че последната „ научна “ точка в тези полемики беше сложена от известната работа на Фин Кидланд и Едуард Прескот от университета Карнеги Мелън за времето на икономическата политика и бизнес циклите. През 2004 година те получиха Нобелова премия за стопанска система за тази работа.

Дългосрочната ценова непоклатимост и поредната парична политика, ориентирана към постигането й, заключиха икономистите, би трябвало да оказват помощ за разширение на бизнес интензивността. Независимостта на централната банка подсигурява, че инфлацията остава под надзор през целия бизнес цикъл.

Но през днешния ден виждаме, че централните банки неразумно усилват излъчванията на пари. Това беше изключително явно след международната финансова рецесия от 2008-2009 година Тази политика на Централната банка се назовава „ количествено облекчение “ или „ гълъбова “ политика. Американската централна банка, наречена Федерален запас на Съединени американски щати, усили паричното предложение повече от пет пъти сред 2007 и 2014 година

Ключовият % беше покрай нулата. Имаше от ден на ден пари и то съвсем безвъзмездни. През 2020-2022г Фед имаше нов припадък на „ количествено облекчение “, при който паричното предложение се усили с повече от един порядък от 2007 година Банката на Англия, Европейската централна банка, Банката на Япония и централните банки на доста други страни действаха в унисон с Федералния запас на Съединени американски щати.

В резултат на това инфлацията се популяризира в целия свят. Централните банки започнаха да бързат от едната прекаленост в другата: с цел да подтиснат инфлацията, те се пробваха да върнат джина в бутилката (за да компресират паричното предлагане) и да покачат главния % до стойности, които блокираха икономическото развиване.

Сега виждаме тъкмо тази прекаленост, наречена с противоположния термин - „ ястребова ” политика. Нито парламентите, нито държавните управления могат да спрат този безпорядък на централните банки, защото последните са „ самостоятелни “ (което е залегнало в съответните закони, а от време на време и в конституциите).

Независимостта на централните банки се пази от голям брой лобисти на „ господарите на парите ” – корумпирани политици, следени медии, купени „ специалисти ”. Очевидно тези лобисти би трябвало да включват Международния валутен фонд (МВФ). Bloomberg неотдавна разгласява публикацията IMF Warns Central Banks Must Be Free of Election-Year Political Pressures, /МВФ предизвестява, че централните банки би трябвало да бъдат свободни от политически напън в годината на изборите./

Засега МВФ се нарежда като институция, която стои отвън политиката, съсредоточена извънредно върху осъществяването на законовите си задания (нека ви припомня, че фондът беше основан преди 80 години на конференцията в Бретън Уудс и главната му задача беше да поддържа стабилността на обменните курсове посредством издаване на „ стабилизационни “ заеми).

Разбира се, МВФ явно се намесваше в политиката на страните - членки, изключително откакто стартира да ползва правилата на по този начин наречения „ Вашингтонски консенсус “ през 80-те години. Но се стараеше да не обявява изключително тези интервенции.

Но в този момент МВФ намерено приканва централните банки да се опълчват на опитите на страните да лимитират тяхната „ самостоятелност “. Това съобщи неотдавна изпълнителният шеф на МВФ Кристалина Георгиева, както се оповестява в публикация на Bloomberg. Ръководителят на Фонда напомни, че тази година ще се проведат избори допълнително от 60 страни, в това число Съединени американски щати, Англия и Индия (около половината от популацията на света). Съответно съвсем неизбежно политиците ще станат по-критични към централните банки и ще има апели и обещания за слагането им под държавен надзор.

„ написа Георгиева в блога си. В същото време цитира Bloomberg ръководителката на МВФ.

Негласно в Съединени американски щати неодобрение от централната им банка се чува даже от демократите, които обичайно са по-лоялни към Федералния запас. Това важи и за „ най-независимата “ централна банка – Федералният запас на Съединени американски щати. По този метод, отбелязва Bloomberg, представители на Демократическата партия на Съединени американски щати „

И републиканецът Доналд Тръмп, който решително върви към президентските избори, сподели, че „ Bloomberg отбелязва, че Тръмп е за поста началник на Фед, макар че наличието му не е разкрито в публикацията. Имената на претендентите, оповестени в The Wall Street Journal: Кевин Уорш, Кевин Хасет и Артър Лафер.

Статията на Bloomberg дава образци за напън върху централните банки, който е съпроводен от отстъпки от страна на последните. Така в Южна Африка Централната банка се съгласи с настояванията на Африканския народен конгрес централната банка да разшири мандата си, с цел да включи казуса с поддържането на заетостта в страната.

В Тайланд министър-председателят оказва деятелен напън върху централната банка да понижи главния %. Bloomberg посвещава редица свои изявления на това, по-специално публикацията „ Thai Central Bank Seen Defying Pressure From Premier Minister to Urgently Cut Rate “. Тайландският министър-председател Срета Тауесин, който също е министър на финансите, предложи в парламентарна тирада на 3 януари Банката на Тайланд (BOT) да вземе поради рисковете за стопанската система на страната, когато взема решения за паричната политика.

„ Срета, който е и министър на финансите, сподели, че няма пълномощия да дава инструкции на централната банка, защото тя е самостоятелна институция, само че BOT не би трябвало да подценява въпроса за поминъка и паниките на хората. “

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се бори с Централната банка с изменчив триумф. От няколко години той търси понижаване на главната рента. Той прави това, като назначава лоялни към него шефове на Централната банка. През последните 5 години в страната се смениха 5 ръководители на Банката на Турция.

Хафизе Гайе Еркан обаче, която оглавява Турската централна банка от юни 2023 година, стартира бързо да покачва главния лихвен %, което провокира митинги от множеството бизнеси в страната. Кислородът за турската стопанска система беше спрян, а инфлацията не изчезна. Към 1 февруари 2024 година инфлацията е 67,1%.

За разлика от предходните оставки, оставката на Ерджан през февруари тази година не беше по самодейност на президента Ердоган, а самата тя подаде оставката си. Под публичен напън. Сега на нейно място има нов водач. Вече няколко пъти писах по тематиката за борбата сред Ердоган и централната банка на Турция.

Скорошен образец за напън от „ политици “ върху Централната банка в упоменатата публикация на Bloomberg е желанието на държавното управление на полския министър председател Доналд Туск (встъпил в служба на 13 декември 2023 г.) да организира следствие против ръководителя на страната Централна банка.

Bloomberg следи тази тематика непрекъснато. Още през февруари тази година организацията заяви, че новият министър председател е „ дал зелена светлина “ шефът на Централната банка да бъде преследван по обвинявания в присъединяване в политическа поддръжка преди парламентарните избори през октомври предходната година.

По-специално той съобщи, че промяната на държавното управление (преди това ръководено от Матеуш Моравецки, а ръководещата партия беше „ Право и справедливост) може да докара до политическа неустойчивост и да има „ доста отрицателно “ влияние върху кредитния рейтинг и вложенията на страната.

Ето последните вести по тематиката. Поддръжниците на партията на полския министър председател Доналд Туск " Гражданска платформа " имат намерение да обвинят ръководителя на централната банка на страната Адам Глапински в манипулиране на обменния курс на злотата, с цел да го отслаби. Той също по този начин ще бъде упрекнат в пазаруване на облигации по време на пандемията, внезапно понижаване на лихвените проценти преди общите избори през 2023 година и заблуждаване на държавното управление по отношение на успеваемостта на своята работа. Общо документът с обвинявания е 68 страници.

По някаква причина публикацията на Bloomberg „ МВФ предизвестява... “ не загатва един от най-острите и продължителни спорове сред страната и Централната банка, който се случва в Унгария. Наскоро писах за този спор в публикацията „ Виктор Орбан още веднъж влезе в борба с Унгарската централна банка. “

Мисля, че Блумбърг премълчава тази история заради повода, че има мълчешком табу върху отразяването на спора на Орбан с Централната банка от „ господарите на парите “. Наистина може да възникне казус за национализация на Централната банка, т.е. прекосяването й под държавен надзор.

P.S. Очевидно е, че по този начин наречената „ самостоятелност “ на Централната банка от страната е нужна на световния финансов интернационал (или „ господарите на парите “ – главните акционери на Федералния запас на САЩ), с цел да може той свободно да ръководи тези централни банки.

По мнението на специалистите, при започване на този век единствено няколко централни банки са били отвън контрола на „ господарите на парите “ - Судан, Либия, Куба, Северна Корея, Иран, Ирак, Афганистан и Сирия. През 2003 година Ирак и Афганистан изпаднаха от този лист. Към днешна дата този лист е понижен до четири централни банки: Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Някои специалисти от време на време прибавят Народната банка на Китай (PBOC) към този лист. Тъй като съгласно законодателството на тази страна тя е част от изпълнителната власт и е подчинена на Държавния съвет. И в последно време висшето ръководство /по-скоро контрол/ на Централната банка се упражнява от Централния комитет на КПК (вижте публикацията ми „ Комунистическата партия на Китай реши да ръководи Централната банка “.

Въпреки това зависимостта на Китайската централна банка от световните финансови интернационален остава огромна заради обстоятелството, че забележителна част от активите на НБК се образуват от американския $ и други аварийни валути (днес валутните запаси на Китай възлизат на гигантска цифра - 3,3 трилиона долара).

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24227Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед26996Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед65580Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед31264Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13477Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед547128Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177769Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135931Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121534Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91752Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов19238Напрежението сред НАТО и Русия растеХристо Георгиев23316„ Юмрукът “ на патриарх Неофит - Втора частРумен Петков151775Най-страшното занапред следва! От най-високо равнище идва предизвестие за война! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР