Политик се става по-трудно. Да си избран за народен представител

...
Политик се става по-трудно. Да си избран за народен представител
Коментари Харесай

Антон Станков: Категорично има конституционна криза

Политик се става по-трудно. Да си определен за депутат не те прави автоматизирано политик. Това значи да имаш стратегия, възгледи, някаква система от полезности, която да отстояваш.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният правосъден министър Антон Станков.

В момента имаме рецесия не за политици, а за държавници. Държавата е в доста сериозна рецесия. Още напролет излязоха първите тези за Конституционна рецесия. Категорично има такава. Като човек на правото в първия миг не я възприех съществено тази теза, само че...

 
Кризата е конституционна, тъй като имаме непопълнени органи като състав, имаме двама члена в квотата на Народното събрание, неизбрани в Конституционния съд. Всички слагат доста въпроси за легитимността на решенията, които се вземат сега от Конституционния съд.
Виждаме отвод от парламентаризма. Имахме един доста въздържан парламент – без сила и предпочитание нищо да се случи. Това е тъпо, тъй като България е парламентарна република и дава опция да се употребява силата на други институции като президентството, пък и правосъдната власт. Главният прокурор Гешев изигра доста положителни и верни ходове като сподели, че може да стабилизира обстановки, които бяха роля на Народното събрание и държавното управление.

Проблемът за избор на ръководител на Народното събрание не е юридически, а политически. Юридически способи за решение могат да бъдат открити.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР