Политическо чудо, спасение от безизходицата чрез компромис или източник на

...
Политическо чудо, спасение от безизходицата чрез компромис или източник на
Коментари Харесай

Провал на Европа или проблем за Меркел - германски медии за избора на Фон дер Лайен

Политическо знамение, избавление от безизходицата посредством компромис или източник на ново разтърсване за Германия или цяла Европа - след номинацията на немския министър на защитата Урсула фон дер Лайен за ръководител на Еврокомисията въпросите в немските медии са повече от отговорите.

Трудното следва

Германският канцлер Ангела Меркел изглеждаше " облекчена " след решението, което даже не бе нейно, отбелязва " Зюддойче цайтунг ". " Без опозиция " обаче не значи " единомислещо " - въздържанието на Меркел при гласуването на Европейския съвет е опит да бъдат усмирени съдружните сътрудници. Трудно за канцлера, " в миналото безспорен лидер на Европейската национална партия ", бе и премине през разбирането, че позицията ѝ надалеч не се приема без възражения.

Номинацията на Фон дер Лайен фактически дава отговор на партийните и половите условия, в случай че се преглежда в пакет с другите значими постове. Социалистът Жозеп Борел ще е висш представител на Европейски Съюз във външната политика, белгиецът Шарл Мишел с опита си като министър председател в комплицирана конюнктура ще управлява Европейския съвет, а французойката Кристин Лагард може да оглави Европейската централна банка. Този баланс обаче не дава отговор на географските условия в Европейски Съюз, написа " Зюддойче цайтунг ". Досегашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск да вземем за пример бе поляк; в този момент три от петте поста са в ръцете на огромни западноевропейски страни, четвърти отиде при Белгия, която не може да се окачестви като дребна и периферна, а ден след публикацията в немския вестник ръководител на Народното събрание стана италианец макар опцията този пост да се заеме от източноевропеец.

Туск, запитан за възможностите Фон дер Лайен да бъде утвърдена от Европарламента, изрази вяра, че това ще се случи.

В коментар вестникът обръща внимание на кандидатурите на Фон дер Лайен, отхвърлени до момента. Тя към този момент е била въвличана в конкуренцията за общоприет секретар на НАТО, за малко е и била и любимец за президент на Германия, само че вчерашната обстановка е друга. Страстна европейка (обяснение и за поддръжката на Макрон), с опит във федералното държавно управление дълъг колкото този на Ангела Меркел като канцлер, тя се счита за един от основните бранители на по-задълбочено френско-германско съдействие.

Опитът ѝ на последния пост, като министър на защитата, въпреки всичко дава разбъркан резултат, продължава изданието. Някога тихите казарми " още веднъж се извършиха с живот ", въоръжените сили имат повече военна техника, само че следва доста работа, контролът е слаб, структурите в министерството и армията водят личен живот, решенията в министерството постоянно се взимат при въпроси за близостта с външни съветници. Равносметката - решени са някои проблеми, други са основани.

Крачка обратно за демократизацията в Европа

" Номинацията на Урсула фон дер Лайен, (която) не бе претендент, за ръководител на Европейската комисия дръпна обратно демократизацията на Европейски Съюз и отвори късмет за незабавно нужна промяна на активността, " написа сп. " Шпигел ". Според създателя на цитирания коментар Маркус Бекер тя има всичко належащо, с цел да успее - дълъг опит в държавното управление, схваща от политика, може да работи уверено, уважаната е в чужбина. " А хладното отношение, което от време на време ѝ се приписва, не би трябвало да е минус на върха на комисията. "

Проблемът е, че ръководителят на тази институция е на първо място " страж на европейските контракти ", а номинацията на Фон дер Лайен символизира таман противоположното: тя е препоръчана не тъй като е спечелила избори, а тъй като това желаят държавните и държавни ръководители. Освен това поддръжката за нея идва заради липса на компромис за всички претенденти до момента, показващ, че всяка дребна група би могла да блокира процеса. Отказът от системата на водещите претенденти, въведена наскоро, допуска, че е нужна промяна в процедурата, която не се употребява. Същевременно се прокрадна и революционната концепция, препоръчана от Меркел: ръководителят на Еврокомисията да се избира директно и тогава гласоподавателят да е сигурен, че тя ще се оглави от определения " и от никого другиго ".

Победа или заплаха

Изборът на първата жена отпред на комисията - и първи претендент от Германия от 52 години - може и да е победа за Меркел в миг, когато извънредно напрегнатата среща я водеше към тежко проваляне поради конфликта с френския президент Еманюел Макрон, в този момент самичък решил казуса, предлагайки Фон дер Лайен, написа още " Шпигел ". Дали обаче тя ще бъде определена от Народното събрание в средата на юли? Не е известно, " там гневът е мощен " поради пренебрегването на контрактуваните правила.

Спънка за Меркел обаче е недоволството, подбудено от избора на Фон дер Лайен в ръководещата коалиция. Ударът е мощен и за двете партии, сътрудници на Християндемократическия съюз (ХДС). " Всички са сюрпризирани " в Берлин, изяснява Екарт Лозе във видеокоментар за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". От номинацията страдат и Християнсоциалният съюз (ХСС, баварските консерватори и посестрима партия на ХДС), и социалдемократите, първите, тъй като личният им претендент Манфред Вебер не е стигнал до поста (въпреки че групата му в Европарламента събра най-вече гласове), а вторите - тъй като техният претендент, Франс Тимерманс, е бил отритнат. И двамата се обрисува да получат постове в новите европейски институции, само че те ще са надалеч от всичко, за което партиите са се борили, отбелязва Лозе.

За тези настроения свидетелства някогашният ръководител на немските социалдемократи Зигмар Габриел. " Това е съображение да напуснем държавното управление, " споделя той в изявление за " Шпигел ". Според него кабинетът би трябвало да блокира номинацията ѝ или да напусне. " Въздържанието на Меркел е нелепост ", откакто тя по този начин или другояче е номинирала Фон дер Лайен, без да търси утвърждението на кабинета, споделя още той.

Говорител на канцлера Ангела Меркел по-късно разяснява думите на Габриел и сподели, че няма потребност държавното управление да утвърди номинацията, защото тя е пристигнала не от народен кабинет, а от Европейския съвет. Спорът обаче идва в внимателен миг за социалдемократите, понесли тежка загуба на евроизборите. В партията, останала без управление дни след вота през май, се чуват гласове за овакантяване на втората " огромна коалиция " с Меркел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР