Политическият анализатор и бивш дипломат Илиян Василев коментира в свой

...
Политическият анализатор и бивш дипломат Илиян Василев коментира в свой
Коментари Харесай

Илиян Василев: С кончината на Кисинджър си отива последният голям в класическата дипломация

Политическият анализатор и някогашен посланик Илиян Василев разяснява в собствен пост в обществената мрежа новината за. Той си отиде от този свят на 100-годишна възраст и се смята за последния огромен американски и международен посланик. Публикуваме коментара на Илиян Василев без редакторска интервенция:

„ С кончината на Кисинджър си отива последният огромен в класическата дипломация, същинска легенда, индивидът, чието мнение тежеше в огромната политика.

Днес топ дипломатите на обособените страни рядко имат опцията да дефинират дневния ред на света, тъй като малко на брой водачи обръщат внимание на експертизата на дипломатите, на дипломатическата работа, на професионалния разсъдък. С идването на популисти като Тръмп, нещата се свеждат да персоналните контакти, ангажименти, усещания и мнението на професионалните дипломати стартира да олеква, най-малко спрямо времената, в които Хенри Кисинджър правеше политика.

За такива като мен, които се учеха на дипломация и интернационалните връзки, той беше полубог, източник на вселенска мъдрост.

С времето разбрах, че не всичко, което прави и споделя е „ злато “, имаше си своите особености на взор и политика, изключително акцента върху персоналната дипломация, която може да реши всички проблеми. Факт е, че той извади Китай от изолираност и разреши на тази страна да бъде това, което тя е през днешния ден.

Опита се да вкара някакъв кодекс на държание измежду водачите на света, в това число очакваше и Путин да се придържа към него. Наложи правилата на реал политиката, само че под нейната маска постоянно се правеха безпринципни взаимни отстъпки, да не кажем изменничества.

Трябва да отдадем респект на този извънреден разсъдък и да му благодарим за целия му житейски и професионален път. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР