Политическите спекулации, каквито виждаме при днешното развитие на казуса с

...
Политическите спекулации, каквито виждаме при днешното развитие на казуса с
Коментари Харесай

Адв. Дерменджиев: Политическите спекулации няма как да влязат в съдебно решение

Политическите спекулации, каквито виждаме при днешното развиване на проблема с ”Левски ”, няма по какъв начин да влязат в правосъдно решение. Притежателят на джирото - министър председателят Бойко Борисов, има период от една седмица да се впише в книгата на акционерите от датата на джирото. Премиерът към този момент отхвърли да одобри акциите. Джиросването на акциите е едностранно волеизявление, като наследството.
Това сподели адв. Ивайло Дерменджиев в предаването „ Лице в лице “ по бТВ по отношение на процедурата по джиросване на акциите на ПФК " Левски ".

" Спорът сред юристите е за резултата, който има това джиро. За да е налице нов притежател би трябвало да има отбелязване в акционерната книга. Това се прави от лицето, което попълня тази книга. В закона има период, който е една седмица да бъде отразено това в книгата. Инструментът джиро се употребява в други случаи. Когато става въпрос за спортния капитал,някои теоретици одобряват, че е задоволително да бъде записано волеизлянието на притежателя да съобщи акциите на различен.

" В случая липсва така наречената каузална договорка и контракт, която съпътства постоянно сходни дейности. Сделка би трябвало да има съображение и причина. Подобни покупко-продажби са наследствата. В случая каузална договорка. И тя по този начин ще бъде открита, в случай че се стигне до спор. Законът не вменява експлицитен отвод. По-скоро господин Борисов може да получи акциите и незабавно по-късно да ги трансферира на някой различен. Това, че документите се намират в каса на " Герена ", няма никакво значение. Собственикът е джиросан ", акцентира Дерменджиев.

Той даде образец с френския закон, съгласно който се изисква категорично единодушие от получаващата страна, с изключение на при приемане по завещание или при фамилно прекачване.

На въпрос би трябвало ли Борисов да се откаже юристът отговори, че това не е вменено наложително, само че в случай че желае да ги получи би трябвало да разгласи това.

" Имало е хипотетична опция министър председателят да одобри акциите, да заявява спор на ползи, да ги трансферира и по-късно още веднъж да подаде ново заявление за спор на ползи, само че това е доста комплициран вид и не се знае по какъв начин ще се разтълкува юридически ", добави юристът.

" Занасянето на акциите на Герена няма юридически резултат ", бе безапелационен юристът.

" Не мога да поучавам Борисов, само че мога да споделя различен подобен случай, който наложи дело за негативен установителен иск. Ако Борисов се съгласи следва да го разгласи, само че ще изпадне в спор на ползи, а с това следва да се самосезира КПКОНПИ. ", добави юристът.

По думите му самото сдружение „ Левски “ има и други акционери, а това което може да се направи е да се трансферират акциите на човек, който да изведе тима до печеливш план. Той уточни още, че футболният модел в света е много работещ. В доста страни клубове са общински и се самоиздържат, което е печелившо.

" Смисълът на акционерното сдружение е то да се ръководи от съответния орган, акционерът няма директна връзка с финансирането. Дружеството би трябвало да си развива активността без личността на основния акционер, без значение кой е той. ", сподели още адв. Дерменджиев.

" „ Левски “ няма да изчезне, той е емблема, би трябвало да се откри метод. Реално е допустимо да му бъдат отнети правата, в случай че има неуредени финансови отговорности, такива са условията. Сигурен съм, че „ Левски “ ще се оправи. ", приключи юристът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР