Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето
Коментари Харесай

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето: Денков

Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето - безусловно. Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното съвещание на Министерският съвет. Той дефинира неприемането на бюджета на НЗОК в комисия през вчерашния ден като удар и по пациентите, и по лекарите.

Денков подсети, че плануваният бюджет за здраве следващата година е рекорден - с над 1 милиарда лева повече от този за 2023, и възлиза на 8 милиарда лева

" Приоритет са усилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и обществено значими болести. Работи се по развиването на нови стратегии за ранно диагностициране на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета ", уточни Денков.

Държавата е поела анжгажимент да усили заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти и да търси решение на казуса с високата междинна възраст на медицинските експерти и дефицита на фрагменти, сподели още Денков.

Министър-председателят посочи, че електронизацията е различен главен приоритет, който ще подсигурява изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се нелегално медикаменти. Затова електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната промяна на държавното управление.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в ръководството на лечебните заведения като министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена да осъществят надзор, а резултатите - на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено.

" Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, само че и с промени в ръководството, контрола и увеличението на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че дружно с националното заседание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма значение ", съобщи министър председателят.

Дневният ред на съвещанието планува кабинетът да разиска и утвърди позицията на страната ни за присъединяване в Съвета на Европейския съюз по правораздаване и вътрешни работи, което ще се организира на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще прегледа още план на Наредба за критериите, изискванията и реда за установяване на статут на семействата в състояние на енергийна беднотия и на статут на уязвими клиенти за доставяне с електрическа сила.

Проект на решение за одобрение на филантропична помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на стойност 1 061 454 лв. също е част от дневния ред на съвещанието.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР