Политическите формации са разходвали общо над 7.3 млн. лв. за

...
Политическите формации са разходвали общо над 7.3 млн. лв. за
Коментари Харесай

Колко пари похарчиха партиите за изборите на 14 ноември?

Политическите обединения са разходвали общо над 7.3 млн. лева за парламентарните избори на 14 ноември 2021 година Това оповестиха от Института за развиване на обществената среда на база обработените доклади на участниците в акцията от последните избори. Данните са оповестени в платформата " Отворен парламент ". Сумата е сходна със средствата в акцията от изборите през юли предходната година - над 7.4 млн. лева

Най-много средства за акциите си са похарчили „ Демократична България “ - 1 млн. 239 хиляди лева и „ Продължаваме промяната “ - 1 млн. 237 хиляди, следвани от ГЕРБ с над половин млн. лв.. Към най-скъпите акции се причисляват също Българска социалистическа партия с 360 хиляди лева и Движение за права и свободи със 131 хиляди лв..

Най-голям е делът на медийните услуги, като за отразяването си партиите и обединенията са заделилили близо 5 млн. лева В най-голяма степен те са ориентирани към онлайн медиите - за пропаганда в уеб сайтове са изхарчени над 2.5 млн. лева В тази категория евентуално са регистрирани и сумите, ориентирани към обществените мрежи, разясняват анализаторите.

Друго огромно перо са разноските за всеобщи прояви и пропагандни материали, за които са отишли над 700 хиляди лева За следващ път партиите не престават да разчитат на непринуден труд в акциите си. 47 хиляди лева са отделени за хонорари и осигуровки. Единствените две обединения, заявили такива, са „ Продължаваме промяната “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

Разходите за материали и гориво са били в размер на близо 600 хиляди лева Тези за консултантски услуги и социологически изследвания в размер на 64 хиляди лева, показват в уеб страницата на платформата.



Източник: Институт за развиване на обществената среда

Ако цената за получен глас е симптом за успеваемост на акцията, то с висока такава могат да се похвалят от Движение за права и свободи и „ ИТН “. Двете партии са отделили надлежно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, с цел да получат 1 глас.

По този индикатор най-скъпо са излезли гласовете за Български народен съюз, „ Бригада “ и „ Пряка народна власт “ и други. „ Цената на глас” на тези партии доближава до 36 лева Те пък са разчитали главно на медийни пакети, с цел да финансират своите акции.

На изборите през ноември м.г. участваха 20 партии и 7 обединения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР