Политически трусове в управлението предизвика новината за уволнението на директора

...
Политически трусове в управлението предизвика новината за уволнението на директора
Коментари Харесай

Как се стигна до смяната на директора на Пирогов и последвалото спиране на процедурата?

Политически земетресения в ръководството провокира новината за уволнението на шефа на Пирогов доктор Валентин Димитров.

От ГЕРБ оповестиха протест и обявиха, че няма да поддържат законодателните начинания на кабинета до момента в който не се разпише управнически механизъм.

Оказа се, че заповедта за освобождението на Валентин Димитров е подписана от здравния министър още предишния понеделник - 27 ноември. Тогава е назначен и наследникът му - лицево-челюстният хирург Костантин Димов. Днес обаче Софийският градски съд спря процедурата по промяна на управлението след тъжба на Димитров.

Здравният министър не се появи пред медиите, само че от пресцентъра на министерството разпространиха писмена позиция, в която изясняват за какво е отхвърлен Валентин Димитров.

" Мотивите за това са установените нарушавания в отчет от инспекция на Звено " Вътрешен одит " към Министерството на здравеопазването, който е с размер от 134 страници. По време на инспекцията са открити нарушавания, в това число и на Закона за публичните поръчки "

Докладът е възложен на прокуратурата и на финансовия министър с молба в " Пирогов " на инспекция да влезе Агенцията за държавна финансова ревизия.

" Друг претекст за взетото решение е и основаното публично напрежение след провеждането на състезания за началници на клиники ".

Премиерът Денков е известен за отчета от здравния министър още предходната седмица.

" Както аз имам права да променям зам-министрите, по този начин министърът на опазването на здравето има права. Когато той твърди, че има съображение - има съответните отчети. Той може да пристъпи към съответните дейности. Аз съм осведомен, не съм му казвал да го прави, само че аз не мога и да го спра, тъй като ще излезе, че аз му влияя върху работата ", уточни Денков.

Здравният министър е подписал промяната на шефа на Пирогов на 27 ноември. Ден по-късно Хинков разгласи пред публицисти, че отчет е установил нарушавания в незабавната болница, само че не заяви,че е сменил управлението.

" Има нарушавания, които са видяни в одитния отчет, който е от нашия вътрешен одит и предстоят и други инспекции, само че аз повече няма да споделям, тъй като чакам и прокурорски инспекции. Имам спомагателни съвещания, които би трябвало да проведа и ще си взема тогава дефинитивно решение. Болницата е в неприятно финансово положение. ", сподели Христо Хинков на 28.11.2023 година

- А ще промените ли шефа?

Христо Хинков, министър на опазването на здравето: Изглежда, не!

Днес шефът на " Пирогов " отхвърли коментар, Преди седмица Валентин Димитров се оплака на ръководителя на Народното събрание, че някогашни чиновници на " Пирогов ", които в този момент са на управителни постове в здравното министерство, му оказват напън. Тогава от " Пирогов " обясниха, че задълженията на болничното заведение са стопени и тя работи на облага.

В късния следобяд през днешния ден стана ясно, че съдът е спрял процедурата по промяна на управлението на " Пирогов " поради тъжба на Валентин Димитров. Иначе здравният министър е назначил на негово място лицево-челюстният хирург Константин Димов. А решението на съда може да се апелира в седемдневен период.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов, Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР