Политически погледнато, Борисов получи два удара от две държави, на

...
Политически погледнато, Борисов получи два удара от две държави, на
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Борисов получи удари от Сърбия и Македония, на които даде много

„ Политически видяно, Борисов получи два удара от две страни, на които той даде в задатък прекалено много, без да получи нещо “, разяснява пред БНР изявите на премиера през последните дни журналистът и някогашен посланик в Хърватия Велизар Енчев.
По отношение на Сърбия още 42-рото Народно заседание даде безрезервна и всъщност безусловна поддръжка на участието ѝ в Европейски Съюз, уточни той. „ И дума не ставаше за правата на българите в Западните околности. Разбира се, това са същински дарове “, сподели Енчев “.

Сърбия в никакъв случай не е питаела положителни усеща към България, тъй като има исторически комплекс към България, съзнавайки че тъкмо преди 100 години според Ньойския кротичък контракт тя ни лиши Западните околности, добави още Енчев.

„ По отношение на Македония - тъкмо преди две години без един месец ние подписахме един контракт, който трябваше да бъде подписан. Такъв контракт сред България и Македония би трябвало да има, защото това е един жанр в две страни. Лошото е, че в този контракт ние признахме македонския език, който е югозападния български акцент, и измислената македонска нация, и тяхната история, поради която заседава и тази смесена българо-македонска комисия и не доближава съвсем до нищо или в случай че доближава до нещо, ние към момента не знаем в елементи какво са постигнали “.

Според Велизар Енчев в този смисъл България е направила един подарък на македонската страна в името на евроатлантическите вероятности:

„ И по този метод показахме, че когато правиш непредвидени дарове за другата страна, обикновено е да очакваш непризнателност “.

От международноправна позиция България не е страна по Преспанския контракт и няма никакви отговорности да се преценява с него, прецизира Енчев, само че:

„ Пита се на какво съображение, откакто България не е страна по този контракт, на какво съображение господин Заев има намерение да връчи протестна нота поради това изказване. Когато става въпрос за една изпусната имитация, по никакъв метод не засягаща интегритета и не обиждаща македонската страна, за какво би трябвало да има такава остра реакция от македонската страна, като им направихме подобен подарък с контракта за другарство сред двете страни “.

Ако Македония реши да връчи протестна нота, България не би трябвало да я приема, счита той.

Според Енчев тази реакция е присъща за народи с национални, етнически и исторически комплекси.

„ Що се отнася до случая с Република Сърбия, от експертна позиция казусът е по-ясен. Борисов не е споделил нищо повече от това, което е реалност. Бойко Борисов в тази ситуация си е разрешил позата на слон в стъкларски магазин и е споделил нещо, което всички го знаят, само че не се споделя. Или по-точно не би трябвало да се споделя от страна, чийто министър-председател се изживява като локомотив на присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз, а и НАТО “.

Реакцията на Дачич е безусловно непремерена, като в това време Бойко Борисов сподели нещо, което е реалност от международноправна позиция, само че би трябвало да бъде по-дипломатичен в своя изказ, счита Енчев.

„ Обединени патриоти “ нямат идея, нямат и идеология, разяснява Енчев във връзка свалянето на Волен Сидеров от председателското място на парламентарната група на обединението:

„ Тяхната идеология е оставането във властта непременно “.

Тази коалиция няма да се разпадне, предвижда Велизар Енчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР