Политическата реторика започна. Сатанизирането и обвиненията вече са категоричен факт.

...
Политическата реторика започна. Сатанизирането и обвиненията вече са категоричен факт.
Коментари Харесай

Задава ли се нова ера в отношенията между Русия и Запада след случая Скрипал

" Политическата изразителност стартира. Сатанизирането и обвиняванията към този момент са безапелационен факт. В тези кавги обаче истината е най-голямата жертва ". Това сподели в предаването " Нещо повече " специалистът по интернационална сигурност Димитър Гърдев, който проучва последствията от замразяването на връзките сред Англия и Русия след отравянето на съветския сътрудник Сергей Скрипал. Чакаме доказателства, тъй като досега имаме единствено догатки, означи Гърдев. 

Относно изгонването на съветски дипломатически чиновници той съобщи, че това е най-мащабното експулсиране на дипломати от последните години в Европа и симптом за извънредно утежняване на дипломатическите връзки, а сходни ултиматуми, като отправения от Тереза Мей към Москва за предоставяне на пояснения по случая, е имало за първи път през 1923 година сред Англия и Съветския съюз.

Предвижда се заледяване на връзките до обикновено равнище по витално нужни въпроси в интернационалните организации, посочи Димитър Гърдев:

" Организацията на сходен акт, неговата изключителна надменност - в центъра на европейска страна, потребление на бойно отровно вещество, е извънредно тревожно. И организацията на осъществяването, само че и претекстовете и наглостта на осъществяването, предизвикват  безпокойствие - кой ще поеме отговорност за сходно безсрамие. "

Англия и Тереза Мей в действителност рискуват доста, счита Гръдев: 

" Една такава реакция в Народното събрание, без да се изчака следствието, дори няма и обвинени сега. Има три версии – че е токсичен в мола, че е токсичен на пейката, че е токсичен в самата си квартира. Англия рискува и в интернационален проект. Разработката на това вещество - бинарно вещество, което се основава от два неутрални сътрудника, само че когато те се смесят, става извънредно отровно - то е създадено във Англия. "  

Това е един от неповторимите случаи за последните десетилетия, посочи и Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. " Видяхме доста терористични интервенции. Такъв вид точност, такава подготовка нормално е по силите на институции с огромен потенциал ", уточни той:

" Това не е нормално бойно отровно вещество, то е извънредно токсично и извънредно рисково за близките. Това е сравнимо с потреблението на полоний. "

Англия рискува доста - огромната вреда, която тя рискува, е отмъщението на Русия, акцентира Безлов. той е на мнение, че Англия е измежду най-напредналите страни в обработката на данни, а в съответния случай са били преглеждани хиляди записи от камери.

" От моя позиция това е някакъв тест (ако руснаците са желали да тестват по какъв начин ще реагира Англия) - дали ще съумеят да разцепят Европа, второ - дали ще има американска поддръжка, трето - какво ще се случи в Англия в политическите елити ", заключи Тихомир Безлов.

Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР