Политическата история на Белгия показва, че е трудно да се

...
Политическата история на Белгия показва, че е трудно да се
Коментари Харесай

След година без правителство, Белгия е на ръба на предсрочни избори

Политическата история на Белгия демонстрира, че е мъчно да се реализира компромис за ръководството сред дясноориентирания холандскоговорящ Север и гласуващия за левицата френскоезичен Юг. Затова от една година живее без държавно управление.

Лидерът на Нов фламандски алианс Барт де Вевер разгласи, че Белгия е изправена пред предварителни парламентарни избори, в случай че до май в страната няма ново постоянно държавно управление. Миналия вторник крал Филип разпореди на Кун Геенс да договаря от името на своята Фламандската християндемократическа партия (CD&V) за сформиране на ново федерално държавно управление. Той ще беседва с всички партии. Геенс е министър на правораздаването, заяви електронното издание на белгийския вестник "Стандаард ".

През май предходната година постоянните избори в Белгия не дефинираха явен победител, само че демонстрираха растяща поддръжка за крайната десница от Вламс Беланг. Тази партия на крайния шовинизъм последователно стартира да притегля гласоподавателите на Националния фламански алианс, демонстрираха оценките на политическите наблюдаващи. Дотук се стигна откакто на през декември 2018 година пристигналият на власт през 2014 година демократичен френскоезичен министър председател Шарл Мишел разгласи оставката на държавното управление си поради напускането на най-голямата фламандска партия, националистическия Нов фламандски алианс, поради различия по миграционния въпрос. В резултат се наложи трипартиен десноцентристки съюз да управлява настоящите каузи, без болшинство в Народното събрание. Той е управителен от първата жена министър председател на Белгия, Софи Вилмес. Парламентарните избори на 26 май усложниха ситуацията с внезапното усилване на позициите на антисистемните партии (крайната десница на север и крайната левица на юг) за сметка на обичайните партии, които всички изгубиха гласове.

Според Барт де Вевер не е късно да бъде взето вярно решение и да се излезе от политическата рецесия. "Конфедерализмът допуска подобаващото решение. Но за това се нуждаем от болшинство от фламанските и валонските партии. Засега нямаме това ", разяснява той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР