Полетите от София до морските летища Варна и Бургас може

...
Полетите от София до морските летища Варна и Бургас може
Коментари Харесай

Полетите от София до морето може да спрат

Полетите от София до морските летища Варна и Бургас може да бъдат неразрешени по екологични съображения, научи " Телеграф ".

Причината са затягащите се екологични ограничения в редица страни от Европейския съюз и цялостната политика на Брюксел по ограничението на излъчванията на въглероден диоксид, така наречен Зелена договорка.

Един от враговете на чистия атмосферен въздух съгласно еврочиновниците е точно въздушният превоз.

А поради големия разход на гориво при кацане и политане точно късите полети излизат с най-масивен въглероден отпечатък на база превозен пасажер.

Teнденция

Тенденцията в Европа към този момент е в ход и е единствено въпрос на време, когато зелената тесла ще удари и нашия авиационен отрасъл, безапелационни са специалисти.

Миналия месец Франция забрани всички вътрешни полети за случаите, в които съответното разстояние може да бъде минато за не повече от два часа и половина с трен.

Друго основно изискване е по маршрута да има по няколко влака дневно.

Решението безусловно изпраща в историята пътуването със аероплан от Париж до Нант, Бордо и Лион.

В момента в Белгия и Испания също подобен парещ спор е в ход. Ако Испания предприеме такива стъпки, то самолетите от Мадрид до Барселона биха били неразрешени, защото сред двата града има скоростна жп връзка. Наскоро белгийският транспортен министър Жорж Жилкине съобщи, че Белгия би трябвало да ограничи вътрешните полети, имайки поради добре уредената си жп мрежа.

Линии

В случай че управляващите у нас в бъдеще решат да лимитират вътрешните полети, то това най-вероятно първо ще засегне линията София-Бургас.

Причината е, че по този маршрут дистанцията е минимум, а в бъдеще там се планува да има скоростен трен.

В момента така наречен жп автомагистрала " Тракия " е значително построена, като в частта си от Септември до Бургас в множеството сектори разрешава придвижване на влаковете с до 160 км/ч.

В момента се модернизират секторите София-Елин Пелин и Елин Пелин – Костенец за планови скорости до 160 км/ч.

Според специалисти хипотетично е изцяло допустимо до 2030 година дистанцията София-Бургас (около 400 км) да може да се взема за два часа и половина с трен.

Припомняме и че в Плана за възобновяване и резистентност България е заложила план за закупуване на 20 електрически влака за над 1,2 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Скорост

Именно те се чака да поемат дългите направления като тези до морските градове.

Влаковете са с най-малко 300 места, а в условията на транспортното министерство към доставчиците по търга, който сега е в ход,

е залегнало всичките да развиват оптималната скорост от 200 км/ч.

Според осведомени полетите от София до Варна не би трябвало скоро да бъдат застрашени, защото по тази дестинация жп мрежата е в по-изостанало положение, а времепътуване от два часа и половина от основната столица до морската ще бъде фантазия най-малко за 20 години напред.

Предимства

Проучвания сочат, че с изключение на за намаляването на парниковите излъчвания замяната на аероплан с трен основава и други преимущества.

Едно от тях е по-краткото пътешестване от адрес до адрес.

Причината е, че за разлика от самолета, при който има условие за явяване на пасажера доста по-рано от часа на политане, то това не важи за влаковете.

Също по този начин летищата в София и Бургас се намират надалеч от центровете на градовете, до момента в който жп гарите както в София,

по този начин и в Бургас се намират в центъра на града. Това би икономисало време и пари за пътешестване с такси или публичен превоз.

Надали

От авиационния отрасъл у нас са скептични за опцията в миналото изискванията в България да разрешат унищожаване на вътрешните полети.

На първо място оттова излагат бавното и неритмично развиване на жп мрежата у нас,

което в обозримо бъдеще не би довело до внезапно съкращаване на времето за пътешестване с трен от София до Бургас и Варна.

От въздушния бранш напомнят и че паралелно с изследванията, които демонстрират неговия сериозен чист въглероден отпечатък все още, в ход са редица планове за основаване на екологично авиационно гориво. " T.нар. SAF (англ. Sustainable Aviation Fuel, бълг. стабилно самолетно гориво) напълно ще промени настройките за екологичността на въздушния превоз.

Представете си 0 излъчвания на въглероден диоксид, защото горивото е от рапица и е добивано в рафинерия, захранвана напълно от слънчева и вятърна сила. Това не е надалеч да се случи и би обърнало визията за самолета като най-замърсяващия превоз ", разяснява за " Телеграф " специалист от бранша.

От сектора сочат и други негативи от похода към повече влаково придвижване с аргумента, че е стопански неизгодно.

Оттам дават образци с развити страни като Япония и Германия, където и до през днешния ден влаковете са щедро субсидирани от страната, а жп фирмите в никакъв случай не са на облага.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР