Полетът от Италия бе един от последните пристигащи за този

...
Полетът от Италия бе един от последните пристигащи за този
Коментари Харесай

Коронавирусът взема непропорционално повече жертви сред имигрантите в Швеция

Полетът от Италия бе един от последните идващи за този ден на летището в Стокхолм. Шведска двойка - на възраст сред 50 и 60 година, излезе и натовари ските си на таксито на Разак Халаф.

Беше при започване на март и към този момент имаше терзания по отношение на ковид. Двамата бяха кашляли по време на цялото 45-минутно пътешестване, само че увериха Халаф, че са здрави и че им работи зле единствено смяната на времето. Четири дни по-късно иракският преселник легна тежко болен от Ковид-19 и към момента не може да се върне на работа.

Неговият случай е част от растящия брой доказателства, че имигрантските общности в северните страни са по-тежко наранени от пандемията, в сравнение с цялото население.

Швеция възприе относително мек метод в битката против ковид, с което притегли интернационално внимание. Големи събирания бяха неразрешени, само че заведенията за хранене и началните учебни заведения останаха отворени. Правителството прикани за обществено разграничаване и шведите значително съблюдаваха рекомендацията.

Страната заплати висока цена с 2769 умряли от Ковид-19, което значи над 26 смъртни случая на 100 000 души от популацията, спрямо 8 на 100 000 в прилежаща Дания, която наложи строга карантина още на ранен стадий и която едвам в този момент постепенно се смекчава.

Сред имигрантските общности в Швеция още при започване на епидемията се появиха изненадващи обстоятелства, които посочваха, че някои имигранти, изключително от Сомалия и Ирак, се разболяват повече от другите. По данни на шведската Агенция за публично здраве, предишния месец съвсем 5 на 100 от случаите на Ковид-19 в страната са били на сомалийци, въпреки че те са по-малко от 1 % от 10-милионното население на страната.

Мнозина в тези общности нормално живеят в пренаселени семейства с няколко генерации под един покрив и не могат да работят отдалечено.

" Никой не го е грижа за таксиметровите водачи в Швеция ", сподели Халаф, който даде позитивен тест и бе признат в болница, откакто положението му се утежни. Въпреки компликациите с дишането, 49-годишният иракчанин споделя, че е бил върнат у дома след 6 часа, като му споделили, че организмът му е задоволително мощен " да се оправи ".

Властите в Хелзинки също обръщат внимание на сходно " свръхпредставителство " измежду имигрантите в столицата на Финландия. Заболелите сомалийци там са към 200, или към 14 на 100 от всички доказани инфекции. В Норвегия, където имигрантите съставляват 15 на 100 от цялото население, измежду тях са към 25 на 100 от доказаните случаи на Ковид-19.

" Мисля, че пандемия като тази, или каквато и да е рецесия, постоянно ще удари първо най-уязвимите в обществото, без значение в коя част на света, и ние виждаме това в доста, доста страни ", сподели Исабела Льовин, заместник-министър ръководител на Швеция, в изявление за АП.

Като означи, че вирусът се популяризира по-бързо в някои пренаселени покрайнини на Стокхолм, Льовин сподели, че градските управляващи дават краткотраен заслон на някои хора, чиито родственици са обществено слаби.

Швеция, Норвегия и Финландия признаха, че на ранните стадии на епидемията незнанието на езици на малцинствата е затруднило решаването на този проблем. В град Ярфала край Стокхолм възпитаници от по-горните класове са раздавали листовки на сомалийски, персийски, френски и други езици с апели към хората да си мият ръцете и да си стоят вкъщи, в случай че не се усещат добре.

При относително мекия метод на Швеция в битката против вируса, който разчита основно на непринудено обществено разграничаване, има опасения, че посланието не доближава до всички в имигрантските квартали. " Важно е всеки, който живее тук и който има друг майчин език, да получи вярната информация ", сподели Уарда Адалах - 17-годишен сомалийски швед.

Андерс Валенстен - заместник-главен епидемиолог на страната, сподели, че управляващите поставят повече старания за връзка с такива групи и " с цел да се подсигурява, че те знаят по какъв начин да се пазят и да заобикалят предаването на болестта на други ".

Но съгласно Рашид Муса, който е преподавател и деятел на своята общественост, казусът е доста по-дълбок. " Де да беше толкоз елементарно - единствено да се преведат няколко документа, - сподели той. - Трябва да се обърне внимание на по-фундаменталния въпрос, който е съсловен, който опира до расизъм, до обществен статус, до приходи. "

" Богатите имат опция да се затворят в карантина, като отидат по летните си вили ", добави той.

Една от основните рекомендации на държавното управление към жителите - да работят от домовете си при опция, е по-трудно осъществима в маргинализирани региони, където доста хора са заети в бранша на услугите. " Как може водач на рейс или такси да работи от вкъщи си? ", попита Муса.

Свидетелства за тази неравнопоставеност може да бъдат открити в анонимни данни, събрани от мобилния оператор " Телиа ", който дава на шведските здравни управляващи информация за подвижността на популацията. Сравнявайки броя на хората в даден регион рано сутринта с тези, които са пътували до различен регион за най-малко час по-късно същия ден, " Телиа " пресмята какъв брой хора вървят на работа и какъв брой си стоят у дома.

" Наистина, по този начин виждаме, че в някои региони, където може би живее по-състоятелно население, има по-голям брой хора, работещи от вкъщи си ", сподели Кристофер Агрен - началник по информативен разбор в " Телиа ". Данните демонстрират разлика от 12 процентни пункта сред Дандерид - едно от най-престижните покрайнини на Стокхолм, и Боткрика - един от регионите с максимален % на имигранти от първо и второ потомство.

" Много наши хора са инфектирани с ковид, - сподели Акил Захири - един от админите на най-голямата шиитска джамия в Швеция, намираща се в покрайнините на Стокхолм. - Но се оправяме, доколкото можем. " Захири приказва за АП, седейки самичък в празната джамията, до момента в който координираше с богомолците по видеовръзка молитва за умрял от Ковид-19 член на тяхната общественост.

По време на свещения месец на Рамазана, когато мюсюлманите гладуват денем, джамията приключи всевъзможни обществени събития. Захири подсети на своята религиозна общественост да съблюдават обществено разграничаване, прикани ги да си стоят вкъщи за ифтара - всекидневното спиране на постенето след залез слънце, и да заобикалят да споделят храна с другари. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР