Покушението бе извършено на 12 август м.г., докато писателят изнасяше

...
Покушението бе извършено на 12 август м.г., докато писателят изнасяше
Коментари Харесай

Салман Рушди се появи публично за пръв път след покушението

Покушението бе осъществено на 12 август м.г., до момента в който писателят изнасяше лекция на сцената на института " Шътокуа " в щата Ню Йорк. 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси го атакува, а Рушди се лекува дълго в болница, изгуби зрението на едното си око и изпитва компликации при писане поради прекратени нерви на едната ръка. Матар пък пледира почтен по обвиняванията в нахлуване и опит за ликвидиране. 

" Чувствам се прелестно. От доста време съм обвързван с ПЕН Америка и съм благополучен да бъда измежду писатели и хора на книгата. ", съобщи Салман Рушди, който е изпълнявал длъжността ръководител на ПЕН Америка - организация, която пази свободното изложение в литературата.

През 1989 година иранският аятолах Хомейни издаде фетва против Рушди поради романа му " Сатанински строфи ". Писателят обаче от дълго време се движеше свободно, с минимални ограничения за сигурност и не се е чувствал заплашен преди офанзивата с нож от Хади Матар.

" Тежките пострадвания към този момент са излекувани. Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя доста терапия на ръце и ми споделиха, че се оправям сносно ", изясни 75-годишният Рушди.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР