Покупка на фабрика на 9 септември, а не подарък от

...
Коментари Харесай

Бъдещият стопанин на летище София: Епидемията изтри 300 млн. евро от стойността концесията

Покупка на фабрика на 9 септември, а не подарък от страната. С това съпоставиха концесията на летище София от фонда Meridiam.

Подаръкът е утвърденото искане на концесионера да отсрочи заплащанията на годишните концесионни такси за първите 10 години от концесията за последните 10 от 35-годишния контракт. Той е планувал (или най-малко беше предвидил) страната да получава по-голямата от двете суми - 24.54 млн. евро, или 32% от приходите на година. Промяната значи отсрочване на заплащането на общо 245 млн. евро.

Марко Росо, сътрудник във фонда Meridiam, шеф " Глобално бизнес развиване " и член на Надзорния съвет на " Соф Кънект " - бъдещото сдружение оператор изясни, че пандемията е свалила цената на концесията с близо 300 млн. евро, като в случай че през днешния ден има подобен търг концесионната такса би била нула.

Публичното включване на фонда-концесионер пристигна след голям брой рецензии към.
Защо цели 10 години
Търгът е бил изработен по подобен метод, че в случай че има форсмажор да се откри решение, а в случай че не може да се откри такова - да се разгласи нов търг. Това, което не стана ясно е за какво страната не се е договорила за по-къс интервал на отсрочени концесионни такси или за какво решенията да не се взимат година за година, както и за какво заплащането им е отсрочено чак за финалните 10 години на концесията, а не за по-ранен интервал.

" Правителството ни помоли да търсим помощ, да намерим метод да възстановим салдото на концесията и да запазим цената. Хората споделят, че сме получили някакви дарове, само че не помнят фактът, че държавното управление чака 280 млн. евро (под формата на първична концесионна такса) при започване на концесията. Ние го запазихме ", споделя Росо, като добавя и че остава задължението и за вложенията, които вместо оповестените 608 млн. евро. ще станат 624 млн. за периода на цялата концесия. Или страната държала повече на резистентност, в сравнение с рентабилност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР