Покрай шумотевицата със сектора за гости на “Лудогорец арена” Sportal.bg

...
Покрай шумотевицата със сектора за гости на “Лудогорец арена” Sportal.bg
Коментари Харесай

Критерий на УЕФА може да създаде големи проблеми на 80% от клубовете в България

Покрай шумотевицата със бранша за посетители на “Лудогорец арена” Sportal.bg реши да прегледа и разгласява критериите на УЕФА и БФС за лицензиране на клубните игрища.

УЕФА дели стадионите на четири разнообразни категории. Срещи от груповата фаза на ШЛ и ЛЕ могат да се играят на стадион, който дава отговор на четвърта категория. В България подобен е само този на Лудогорец. Всички останали уреди не дават отговор на условията на УЕФА, в това число и “Васил Левски”, като там се организират срещи, тъй като УЕФА прави съществени взаимни отстъпки.

Относно критериите за лицензиране на игрища в Първа лига, в правилника на БФС е записано нещо, което в близко бъдеще може да сътвори огромни проблеми на съвсем всички родни клубове.

Става въпрос за незадоволителния брой покрити места. От футболния съюз уведомяват, че УЕФА предлага 1/3 от местата да са покрити, като в близко бъдеще това може да стане наложително изискване за лиценз.

Интересено е и условието на БФС за тоалетни на оборудванията. То е да има една тоалетна и един писоар за 100 мъже и една тоалетна със седалка за 50 дами. Трябва да има обезпечени мивки с най-малко студена вода, кърпи за ръце и / или устройство за топъл въздух.

Тоалетните би трябвало да бъдат светли, чисти и хигиенични и да се вкара процедура за тяхното бранене при всяко провеждано събитие.

Т.е. в бранш за 5000 фенове, който не разполага със санитарни уреди (б.а. примерно бранш “Г” на стадион “Българска армия”), клубът би трябвало да обезпечи най-малко 50 химически тоалетни.

Ето част от критериите на УЕФА и БФС за лиценз на оборудванията:

Критериите на УЕФА:

Категория 1 - никой уважаващ себе си клуб не разполага с сходен стадидон в Европа.
Катерогия 2 - най-ниската категория, на която може да се играе мач от прелиминарен кръгове на ШЛ и ЛЕ, само че без плейофите.
Категория 3
Категория 4: единствено подобен стадион може да одобри мачове от груповата фаза на ШЛ и ЛЕ.




По-важните критерии за лицензиране на клубни игрища за Първа лига:


“А” критерии - Ако претендентът за лиценз не извърши „ А” аршин той не може да получи лиценз за присъединяване в националните шампионати и шампионати.

- Сертификат на стадиона
- Стадион - сигурност
- Стадион - утвърден евакуационен проект
- Стадион - командна зала или пункт
- Стадион - потенциал
- Стадион - осветяване (тук е поставена забележка, че: “при липса на осветяване мачовете се играят единствено на днавна светлина.” Т.е. не е наложително, макар че е вкарано в “А” критерии”).
- Стадион - зони за феновете
- Стадион - стая за първа помощ
- Стадион - разполагаемост
- Терен - спецификация и размери (стандартните терени са 105 на 68 метра, само че и тук има по този начин наречената опция, която гласи: “Признава се също заради структурата на стадиона и неспособност да се усили игрището, клубовете да играят и в диапазона от 100 – 105 м. дължина и 64 – 68 м. широчина.”)
- Съоръжения за подготовка

“В” критерии - Ако Кандидатът за лиценз не покрива „ В” аршин, той бива глобен от Лицензиращия орган, само че може да получи лиценз за присъединяване във вътрешните шампионати и шампионати:

1. Най-малко 7% от самостоятелните седящи места в стадиона би трябвало да бъдат покрити, като местата за пресата и ВИП местата са постоянно покрити.

При този аршин БФС прави следното значимо конкретизиране: “УЕФА предлага 1/3 от самостоятелните места да бъдат покрити и по особено формалната естрада и местата за медиите.

БФС би желал да обърне внимание на клубовете, че в бъдеще това може да стане наложителен аршин “А”.

2. Санитарни уреди:

- Една тоалетна и един писоар за 100 мъже;
- Една тоалетна със седалка за 50 дами.

Трябва да има обезпечени мивки с най-малко студена вода, кърпи за ръце и / или устройство за топъл въздух.

Тоалетните би трябвало да бъдат светли, чисти и хигиенични и да се вкара процедура за тяхното бранене при всяко провеждано събитие.

УЕФА предлага на всеки 1000 фенове най-малко от:

- Пет тоалетни със седалки за мъже;
- Осем писоара;
- Пет тоалетни със седалки за жени;

Вземайки поради съществуващата обстановка по стадионите в България, БФС предлага потреблението на химически тоалетни при
непълен брой санитарни уреди.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР