Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на

...
Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Според последните данни имаме голям проблем с бюджета на Асен Василев

Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на новите данни за осъществяването на бюджета. А би трябвало, тъй като към този момент има ясни признаци за огромен проблем.

Това написа във Facebook икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) във връзка бюджета на отиващия си министър на финансите Асен Василев.

Ето какво написа още специалистът:

Както предвиждах още когато се обсъждаше бюджета предходната година, заложените данъчни доходи, изключително от косвени налози като Данък добавена стойност са прекомерно амбициозни и най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Данните на Министерство на финансите демонстрират, че тъкмо това се случва.

Изпълнението на приходите от Данък добавена стойност в интервала януари-февруари се равнява на 14.5% от цената заложена за цялата 2024-та. Това е доста едва осъществяване спрямо предходни години, най-слабото от 2014 година насам, когато завършихме годината с бюджетен недостиг 5.4% от Брутният вътрешен продукт. Тогава осъществяването на Данък добавена стойност приходите към февруари е било 14.2%.

Средномесечното осъществяване би трябвало да се равнява на 8.33%, с цел да се върже цялата планувана сума (100%/12), което значи осъществяване 16.6% в границите на два месеца. Ние сме 2 пункта под това равнище и не виждам по какъв начин то ще се вдигне по-късно през годината. В предходни години в действителност осъществяването на приходите от Данък добавена стойност към февруари нормално е било много по-високо, в интервала 2015-2021 година варира в границите 18.3 - 21.3%.

Знаете ли, прочее, че откогато Асен Василев стартира да написа бюджетите, приходите от Данък добавена стойност не са изпълнени на 100% в нито една година? И то макар, че предходните две години имахме напредък и доста висока инфлация, която подвига номиналните доходи?

Настоящата година стартира най-зле от последните три. Към февруари приходите от Данък добавена стойност не просто се отклоняват от нужното осъществяване, само че са по-ниски и от миналогодишните за същия интервал с към 36 милиона лв.. Напомням, че в Бюджет 2024 е заложено нарастване на приходите от Данък добавена стойност с 2.5 милиарда лева по отношение на 2023.

Разбира се, тук представям груби сметки, които евентуално ще се окажат неточни, най-малко ненапълно. Теоретично е допустимо да има ускоряване в осъществяването на приходите от Данък добавена стойност по-късно през годината. Историята обаче сочи, че това е малко евентуално. Лека бавно нещата си отиват към актуализация на бюджета след предварителните избори.

Този път сюжетът с елементарното несъблюдение на финансовите разноски, което да покрие дупката в приходната част и по този начин да се върже недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт, няма да работи. Ако осъществяването на Данък добавена стойност продължи със същите темпове, дупката в бюджета за годината ще е 2.4 милиарда лева, което е три пъти над неизпълнението на Данък добавена стойност предходната година. Два милиарда и половина е голяма дупка. И това единствено от Данък добавена стойност. При другите доходи също е допустимо несъблюдение.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР