Покрай общинските избори решението на Народното събрание за в размер

...
Покрай общинските избори решението на Народното събрание за в размер
Коментари Харесай

Кой ще дължи и кой ще плаща в хазната допълнителните такси за транзит на газа?

Покрай общинските избори решението на Народното събрание за в размер на 20 лв. на мегаватчас остана леко настрана от публичния и политическия спор. Партиите, които одобриха тази нова вноска посредством промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, заявиха, че по този метод се пробват да лимитират приходите на Русия, с които тя финансира военните си дейности в Украйна . А критиците на тази мярка незабавно бяха изправени пред риска да бъдат жигосани като путинисти, русофили, врагове на демократичните полезности и хора с погрешен цивилизационен избор.

Размяната на реплики в този политически звук се състоя съвсем незабавно след обнародването на законодателната смяна, която президентът на страната. По мотив на това негово деяние министърът на финансите Асен Василев свика специфична конференция на която съобщи: " С това си деяние президентът на България в прорез с българския народен интерес и с политиката на България и на Европейски Съюз, по този начин, както тя се организира от нашето държавно управление. Това е позор за президентската институция ".

Не е ясно какво срамно има в това да поискаш от висшия страж на правовия ред в страната - Конституционния съд, да откри дали една правна норма е в съзвучия с главния закон на страната, или ѝ опонира. Защото, ако ѝ опонира, тя е юридически произвол, който едно общество, претендиращо за демократично, не трябва да позволява. А в желае на президента има напълно съответни претекстове, с които при съществуване на предпочитание и време всеки може да се запознае на уеб страницата на Конституционния съд: 
 Европейска комисия: България ще реши къде да отидат парите от таксите за преноса на съветски газ
Европейска комисия: България ще реши къде да отидат парите от таксите за преноса на съветски газ

Причината е, че става въпрос за национална мярка

По това искане към този момент е формирано конституционно дело N19, по което докладчик е арбитър Атанас Семов. Какво ще е решението по него, следва да забележим. Ако произнасянето е в интерес на президентското искане, изказванията на финансовия министър във връзка с дейностите на президента ще бъдат освен несъстоятелни, само че комични . Не можеш да очакваш от президента да си мълчи, в случай че Конституцията се окаже погазена. В случай че Конституционният съд отхвърли настояването на президента, обвиняванията на Василев против него също не са оправдани, тъй като със своето искане до съда Румен Радев не нанася вреди на страната. Причината е, че самото искане не пречи на събирането на въпросната спомагателна вноска от 20 лв.. Самият Василев съобщи, че то не стопира осъществяването до произнасянето на съда, и то ако то е в интерес на президентското искане. Така че тази вноска ще се събира до момента в който делото се гледа.

Въпросът е от кого и по какъв начин ще става това. На този въпроса Министерството на финансите даде следните обяснения: " Очакваме първите приходи от таксата, наложена за преноса на съветски газ, да постъпят до 14 ноември. За заплащането ѝ са известени всички компании, които употребяват газопреносната мрежа на България, открито е какъв е режимът, с който те би трябвало да потвърдят дали газът идва от Русия, или не. Агенция " Митници " към този момент е разгласила методическо напътствие, че се изисква страната на генезис на газа да бъде удостоверена със съответния контракт за доставка.

Асен Василев категорично акцентира, че таксата не оскъпява газа за нито една от страните, които го получават, защото техните контракти са с точка на доставка в съответната страна, а само понижава облагите на " Газпром ". В случай че съветското сдружение откаже да заплати, България може да реагира с всички принадлежности, с които разполагат Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " - налагане на обезпечителни ограничения, изземване на активи, запаси и други "

Тук финансовият министър посочи, че няма да се изземва съветски газ, предопределен за трети страни - да вземем за пример за
 Румен Радев оспорва пред Конституционен съд таксите върху импорт и пренос на съветски газ
Румен Радев оспорва пред Конституционен съд таксите върху импорт и пренос на съветски газ

Нарушават се и правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност

От всичко казано дотук излиза, че " Булгартрансгаз " ще внася дължимите по спомагателната вноска пари в бюджета и ще ги оформя като свое взимане от " Газпром ". А в случай че руснаците откажат да ги платят, тъй като въпросните суми ги няма във към този момент подписаните контракти, " Булгартрансгаз " ще би трябвало да запише въпросните суми като доходи за бъдещи интервали и по условията на интернационалните счетоводни стандарти да ги провизира, като направи съответните разноски за тази цел. И с тези разноски облагата на сдружението ще бъде понижена, а може и да излезе на загуба. Дали това е понижаване на облагата на " Газпром " и удар върху Русия, или е вреда за българския бюджет, всеки самичък да си направи извода.

От изказванията на финансовия министър излиза наяве, че за събирането на дължимите спомагателни вноски от " Газпром " се разчита на налагането на обезпечителни ограничения, изземване на активи, запаси и други. Както стана ясно, Василев не засяга блокирането или изземването на транзитиран през страната ни съветски газ. За какви активи става дума. " Газпром " надали има наличия в български банки. Ако има такива, за какво още не са блокирани? Това е въпрос към всички органи, отговарящи за използване на санкционния режим.
 Властта изяснява таксата
Властта изяснява таксата " пренос " на съветски газ на европейските посланици

Денков е изтъкнал още веднъж причините за приемането на България в Шенген

Едва ли Василев разчита, че може да блокира сметки на Газпром в непознати страни. В страните, които са враждебни на Русия, това от дълго време е направено, и то за цели, които са надалеч от ползите на " Булгартрансгаз ". На тези дълги опашки нашата компания ще е последна.

Самият финансов министър съобщи в отговор на въпрос, заложен от News.bg и Money.bg, че има банкови гаранции, дадени в интерес на " Булгартрансгаз ", които обезпечават заплащанията към него. И в този случай с спомагателните вноски те могат да бъдат задействани.

Проверката на годишния счетоводен доклад на Булгартрансгаз за 2022-а (за 2023-а подобен не е оповестен даже за шестмесечието) демонстрира, че тези гаранции са 160-170 милиона лв..

Тази информация е на страница 71 в доклада.

Тук въпросът не е дали въпросните гаранции ще покрият сумите, които " Булгартрансгаз " ще се опита да събере от " Газпром ", с цел да покрие разноските си, направени за дължимите спомагателни вноски от 20 лв. на мегаватчас. Въпросът е дали банките, които са дали тези гаранции пред " Булгартрансгаз ", ще се съгласят да платят по тях, с цел да покрият сумите по тези вноски. Тук би трябвало да е ясно, че банковата гаранция е инструмент, който доста наподобява на застраховката. Гарантиращата банка се съгласява да заплати единствено при настъпването на съответно събитие или събития, които са разказани в гаранцията или в комерсиалният контракт, които тя обезпечава. Едностранното допълнение на изискванията във въпросния обезпечен от банката контракт, а я обвързва с ангажимент по тяхното осъществяване или несъблюдение. Ако въпросната спомагателна вноска от 20 лв. не попада като алтернатива в договорите сред " Булгартрансгаз " и " Газпром ", а това най-вероятно е по този начин, българското сдружение не може да претендира за активиране на банкова гаранция по покриването на заплащания, свързани с тази вноска. Всъщност може, само че ще му бъде отказано. А вероятностите за удобен за " Булгартрансгаз " излаз от правосъдни разногласия за такива заплащания, са меко казано неподходящи.

С други думи, можем да се окажем в обстановката, в която единствен длъжник на въпросната вноска към бюджета ще е българското сдружение. И по какъв начин това кореспондира с ползите на страната ни и на Европейски Съюз? И по какъв начин сходно деяние вреди на " Газпром " и на съветския агресор? На кого в действителност вноската от 20 лв. в действителност вреди? Предстои да забележим!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР