Покрай неяснотите в коя фаза на ваксиниране навлизаме и дали

...
Покрай неяснотите в коя фаза на ваксиниране навлизаме и дали
Коментари Харесай

Всички желаещи лични лекари в София вече са ваксинирани

Покрай неяснотите в коя фаза на имунизиране навлизаме и дали ще приключим първа преди да пристъпим към четвърта, има доста въпроси. Има ли ваксини за всички? Защо възрастните хора би трябвало да изчакат чиновниците в IT компании и телекоми? Има ли задоволително дози най-малко за лекарите? Е, на последното запитване отговор, въпреки и непълен, единствено за столицата и единствено за джипитата, има. Получават го от " Дневник "  в справка, която столичната Регионална здравна ревизия им дава по Закона за достъп до социална информация.

По-малко от половината от общопрактикуващите лекари в София са се ваксинирали против Covid-19. Тъкмо тези медици се чака да поемат (наред с имунизационните центрове) главната част от всеобщото ваксиниране, което по прогнози на управляващите ще стартира започне от началото на март.

На персоналните лекари в цялата страна – по калкулации на здравния министър - се разчита да инжектират по 45 хиляди души на ден.

Общопрактикуващите лекари на територията на София-град, декларирали предпочитание за имунизиране от началото на акцията на 27 декември 2020 година до 9 февруари тази година, са точно 312, оповестяват от здравната ревизия. Това прави 40 на 100 от всички персонални лекари в града, които съгласно най-новите данни на Националния статистически институт към юни предходната година са 776.

Според справката да получат ваксина са поискали малко над половината лекари – 393. Имунизирани са 81 души по малко, като инспекцията изясняват: " Разликата от деклариралите ваксина и неимунизираните е, че те или са преболедували от Covid-19, или са се отказали от имунизирането ".

Точно това разминаване – сред деклариралите предпочитание по лист и действително явилите се в назначения на имунизиране ден – е причина за огромното закъснение на имунизационния проект. По време на вчерашния постоянен брифинг стана ясно, че 

едвам 30% от хората се явяват в точния ден и час, в който би трябвало да получат своята ваксина.

Към 9 февруари няма декларирали предпочитание и неимунизирани общопрактикуващи лекари в София, безапелационни са от РЗИ.

Общопрактикуващите лекари са част от така наречен първа фаза на правителствения имунизационен проект, сплотяваща всички медици, фармацевти и дентални експерти, които са на първа линия в битката против ковид. Официална статистика какъв брой от наброяващата над 240 хиляди души предпочитана група са си сложили ваксина не е обявявана, само че съгласно изказванията на здравния министър към половината от работещите в лечебните заведения са били имунизирани.

До 18 февруари общо поставените в България дози от трите утвърдени от евросъюза препарати са 85 920. Завършили имунизационния курс с две дози са 24 107 души, а 37 706 са инжектирани един път и им следва да получат и втора доза.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР