Покрай мимолетното завръщане на Цветан Цветанов като нещатен сътрудник в

...
Покрай мимолетното завръщане на Цветан Цветанов като нещатен сътрудник в
Коментари Харесай

Нещатните сътрудници често са по-известни от депутатите

Покрай мимолетното завръщане на Цветан Цветанов като нещатен помощник в Народно събрание на парламентарната група на ГЕРБ още веднъж се появи любопитната тематика кои в действителност са нещатните сътрудници в Народното събрание и с какво се занимават. От огромния списък на парламентарния уебсайт се вижда, че те са доста по-известни от депутатите, чиято работа би трябвало да подкрепят. В него попадат имената на някогашни министри, зам.-министри, кметове, партийни шефове, спортисти и доста други. 

Като помощник на ПГ на " Воля " с водач Веселин Марешки изплува името на водача на " Евророма " Цветелин Кънчев, който поучава депутатите по въпросите на вероизповеданията. " Метаморфозите " на Кънчев са многочислени. Като цяло обаче дон Цеци, както е по-популярен, обичайно гравитира към Българска социалистическа партия, като нееднократно е сключвал съдружни съглашения с нея. Явно в този момент се е преориентирал.

За групата на " Воля " работи и " гласът " на Симеон Сакскобургготски - Цветелина Узунова. Журналистката бе и началник на държавния пресцентър в кабинета на Национална движение „Симеон Втори" и персонален представител на Сакскобургготски. В момента ръководи своя компания за обществена и медийна връзка. В сегашния парламент тя оказва помощ на депутатите на Марешки с експертизата си по ПР, медии и външна политика.

Бившият зам.-министър на защитата Орхан Исмаилов пък е помощник на депутата Веселин Марешки по въпросите за националната сигурност.

Сътрудник, само че на Движение за права и свободи, е и един от доайените на придвижването в Народното събрание - Юнал Лютфи. Освен дълготраен зам.-председател на партията в предходни парламенти той беше и една от главните фигури, определящи парламентарната политика.

Естествено най-многобройна е групата на нещатните сътрудници към депутатите. Тук се открояват известни имена от средите на левицата. Всъщност с промените в партийния правилник, които водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова наложи, повечето от представителите й бяха " отрязани " от опцията да изкарат нов мандат в Народното събрание. Промените гласят, че социалисти, които са били депутати 12 години, или 3 цялостни мандата, няма да имат право да се кандидатират още веднъж. Така одобрени имена изпаднаха " отвън борда ". Но пък имат опция да се върнат още веднъж в Народното събрание като нещатни сътрудници. Така някогашният боен министър и дълготраен представител на Българска социалистическа партия Ангел Найденов отново е в Народното събрание, като подкрепя работата по " политически въпроси " на депутата от левицата Анелия Клисарова.  

Бившият министър на обществената политика Емилия Масларова, която неотдавна осъди България в Страсбург за 8000 лева за нарушение на правата й по делото за " златния ремонт " на обществения център в Стара Загора, поучава по социалните каузи депутата от Българска социалистическа партия Весела Лечева.

Съпартиецът й Румен Овчаров, министър на стопанската система и енергетиката в държавното управление " Станишев ", поучава по енергийните въпроси националния фаворит Жельо Бойчев. Двамата от години работят дружно, като Овчаров го " откри " и му оказа помощ да израсне в градската партийна организация, на която години беше водач.

Човекът, който наследи Овчаров на министерския пост - Петър Димитров, също е нещатен помощник в Народно събрание. Той има зад тила си пет депутатски мандата.

Сред представителите на левицата се открояват още имената на някогашния транспортен министър Петър Мутафчиев, който също беше народен представител в няколко Народното събрание, както и на Асен Гагаузов, някогашен районен министър и ексдепутат още веднъж с няколко изкарани мандата. Нещатен помощник на Корнелия Нинова е и Янаки Стоилов, някогашен началник на основната парламентарна правна комисия. Той беше и зам.-председател на Народното събрание, а сега е учител по право в СУ " Св. Климент Охридски ". Стоилов беше и измежду номинираните за евродепутат от алената листа, само че си направи отказ.

По правни въпроси на новия народен представител от левицата Стефан Бурджев сътрудничи младият Александър Пенков, който един от малцината е показал в графата обучение " приблизително ". В момента Пенков се дипломира по право, изясни за " Сега " Бурджев. Той дефинира сътрудника си като " извънредно грамотен и добър ".

С експертизата си помага и някогашният общоприет шеф на Българска национална телевизия Иван Токаджиев, който поучава по медийни въпроси депутата доайен в Народното събрание Стефан Данаилов. Янчо Таков, също кадър на националната телевизия, подкрепя журналиста Тома Томов.

Шампионът по пукотевица с револвер Таню Киряков е помощник по младежките политики на Филип Попов от Българска социалистическа партия.

Бившият червен народен представител и сегашен общинар Альоша Маков Даков - наследник на някогашния партизанин и вицепремиер 1971-1978 година Мако Даков, подкрепя депутата доктор Георги Михайлов да се оправя със законодателните каузи.

Социалистът Георги Йорданов пък е съветван по проблемите на политиките на българите в чужбина и по политически въпроси от Красимир Премянов, някогашен червен народен представител, а сега ръководител на " Тракийските сдружения ". На секретаря на алената парламентарнатгрупа Кристиан Вигенин оказва помощ в региона на външната политика и европейските въпроси някогашният евродепутат Евгени Кирилов.

Антон Станков, някогашен правосъден министър от Национална движение „Симеон Втори" и сегашен юрист, също е помощник - на Емил Димитров-Ревизоро. Като подобен попада и Нихат Кабил, някогашен министър на земеделието и някогашен народен представител от Движение за права и свободи.

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който също се отхвърли да взе участие в евролистата на придвижването, оказва помощ на национален фаворит в аграрните каузи.

Друг градоначалник - кметът на Перник доктор Вяра Церовска, е консултант на съпартиеца си от ГЕРБ Александър Александров по въпросите на опазването на здравето и обществената политика.

Бившият кмет на Разлог Любен Татарски дава ум по стопански въпроси и туризма на своя съгражданин и народен представител от ГЕРБ Емил Тончев. Той влезе на мястото на Димитър Гамишев, който напусна Народното събрание поради инспекция по обвиняване за данъчни злоупотреби.

Адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков, който го защитаваше по делата против него, е помощник по правни въпроси на депутата от ГЕРБ Иван Миховски.

Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация в София, който стана прочут с това, че е ритал багажа на стара бездомна жена на метростанция, също попада в листата с нещатни сътрудници. Той поучава депутата Юлиан Ангелов.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов е взел под " крилото си " Антон Тодоров, изпъден преди време от парламентарната група на ГЕРБ. Той е и създател на книгата " Шайката: Бойко, Росен, Цецо ". Самият Тодоров постоянно може да бъде забелязан в парламентарните коридори или в някоя от стаите, употребени от представители на ГЕРБ. Преди месец кореспондент на " Сега " дочу по какъв начин на всеослушание Тодоров се възхищаваше в коридорите на Народно събрание " какъв брой безшумно е в Народното събрание ", като ги няма депутатите от Българска социалистическа партия, които от средата на февруари бойкотират пленарните съвещания. 

Народният представител от ГЕРБ и футболен арбитър Стефан Апостолов е назначил за собствен помощник татко си Апостол Апостолов, който го поучава по младежките политики.

Съпругата на водача на " Атака " Волен Сидеров - Деница Гаджева, сътрудничи на неговия партиен заместител Десислав Чуколов за връзките му с медиите.

Младен Мондешки, брат на Момчил Мондешки (от известния запис на " двете каки " ), е помощник по юридически въпроси на депутата от Движение за права и свободи Джейхан Хасанов Ибрямов.

Георги Димитров Шапков е помощник по " вътрешна сигурност ” на доктор Емил Серафимов Тончев, народен представител от ГЕРБ. През 2019 година компания на Шапков прави вътрешното обзавеждане на първокласния апартамент с персонален асансьор на Цветан Цветанов в кооперацията " Летера ”. Именно поради това жилище и разразилия се след това скандал " Апартаментгейт " Цветанов напусна Народното събрание.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е подпомаган в активността си от Камен Костадинов в региона на националната сигурност и контрола на службите. Самият Костадинов също бе народен представител, само че се отхвърли и се занимава с частен бизнес.

В интерес на истината би трябвало да се означи, че е персонално решение на народните представители дали и какъв брой ще заплащат на сътрудниците си. Ако решат да го създадат, то парите идват от представителните разноски, с които те разполагат съгласно парламентарния устав.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР