Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен

...
Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен
Коментари Харесай

Реалистично ли е бъдещето без фосилни горива за нас и за Европа

Покрай рецесията със спрените газови доставки от Русия на дневен ред още веднъж излезе тематиката за газовите залежи в България. Има ли ги и може ли България да стане газово самостоятелна?

„ Този сегмент на изследване, рандеман и пласмент на изкопаеми горива е основан по този начин: някъде някой афишира бомбастично изобретение, че е разкрил огромно количество, което цели привличане вложители, акционери, повишение на  акциите като по този метод се търсят сериозните вложения за изследване и рандеман, изяснява Георги Стефанов, шеф на политическия кабинет на вицепремиера по климатични политики.

Самите изследвания са скъпи, най-често газ не се намира или се намират дребни количества, което води до загуби в бранша и постанова търсенето на нови залежи - което е малко пирамидална конструкция.

Направете една къса информация в Google и ще видите по какъв начин на 10-15 години някой е откривал колосални количества газ било в българския континентален шелф на Черно море, в Добруджа или Северозападна България.

Проучванията за газ са правени още през 50-те, 60-те и 70-те години. Те са довели до откриването на минерални извори. Част от балнеоложките ни курорти са строени точно след изследвания за газови залежи.

Най-добрата вест за българската стопанска система и енергетика е, че България е доста дребен потребител на газ. Консумацията на семействата и промишлеността е на 10 пъти по-ниски равнища от средноевропейските. Това дава на България добра опция да намерения по какъв начин да прескочи един невъзобновяем източник на сила с различен.

Доскоро не беше рентабилно, когато имаш малко количество, да го добиваш. Сега е друго с високата цена, само че този миг с високите цени ще е за къс интервал.

Природният газ, който би трябвало да назоваваме фосилен - както е вярното му име, а не естествен - е 28 пъти по-вреден парников газ от въглеродния диоксид и единственото положително нещо, е че се разгражда по-бързо в атмосферата - за 20 вместо за 200 години – акцентира Стефанов.

България не е подвластна от газ, което обаче не ни прави доста щастливи, тъй като в последните 15 години сме плащали най-високите цени за газ и това ненапълно е довело до неслучването на всички енергийни тактики. Всички документи плануват една всеобща газификация, която обаче не е случила, тъй като газът е бил безценен и по тази причина не се е наложил.

И в този момент, когато имаме едно в пъти повишаване на цените, да се надяваме, че газът е решението надали не на всичките ни проблеми, е евентуално най-недалновидното (да не кажем друго) решение.

При следните дадености: ниска взаимозависимост от газ, високи цени и стопанска система, която не се нуждае от газ, е извънредно време да намерим решенията, които ще трансфорат България в съвременна, енергийно  основана на стопанска система 4.0 страна, а не да гледаме обратно и да не гоним модели, отпреди години.

Европейската комисия представи  REPowerEU Plan, който цели да завърши с енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива, които костват на данъкоплатците към 100 милиарда на година. 85% от европейците считат, че Европейски Съюз би трябвало внезапно да понижи зависимостта си от съветски газ.

В момента имаме неповторимия късмет да създадем този преход. Залогът е бъдещето на България и е извънредно време да погледнем напред, с цел да спрем да произвеждаме емигранти, а имигрантите да ни заобикалят. “

Чуйте диалога с Георги Стефанов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР