Поколението Z превзема пазарa на труда и вече диктува свои

...
Поколението Z превзема пазарa на труда и вече диктува свои
Коментари Харесай

Те трупат пари: Поколението Z създава нови правила за работа

Поколението Z завладява пазарa на труда и към този момент диктува свои лични правила. Младите чиновници са наясно с материалната надмощие в корпоративния свят и по тази причина задачата им е да натрупат бързи пари, без значение какво ще им коства това. Все повече служащи от най-новото потомство имат спомагателна претовареност и нямат нищо срещу страничните планове, споделя в материал по тематиката BBC.

22-годишната Шола Уест работи в екипа за медийни партньорства в рекламната компания OMD. Тя съчетава заетостта на цялостен работен ден с ролята си на фрилансър - дава кариерни препоръки на поколението Z посредством консултантска активност. Момичето живее в Лондон и споделя, че работодателят ѝ освен е наясно със странична й активност, само че я поддържа.

" Моят основен изпълнителен шеф разяснява обявата ми в LinkedIn, като сподели, че това, което съм направила, е брилянтно, макар че няма нищо общо с работата ми на цялостен работен ден ", споделя тя и добавя, че по този метод не се усеща като служител с работа от 9 до 5, а прави и страничното си занятие с отдаденост и пристрастеност.

Гъвкавите условия на работа разрешават на Уест да се занимава и с други планове. В работно време тя основава наличие за своя акаунт в TikTok, като предлага препоръки за медийната промишленост.

" Хибридната работа добавя страничните ми занимания. Именно когато съм у дома сред срещите, мога да фотографирам видеоклипове или да работя по бизнеса си. ", изяснява Шола.


Shola West

Тя е единствено един от многото представители на поколението Z, които имат вяра, че единствено работата на цялостен работен ден не е задоволителна за пълноценна кариера.

Смяната на поколенията, несигурната стопанска система и динамичната обстановка в фирмите значат, че типичната кариера на млад чиновник през днешния ден наподобява доста по-различно, в сравнение с преди години.

Поколението Z навлиза с цялостна мощ на пазара на труда: данните на Бюрото за трудова статистика (BLS) демонстрират, че към юли 2022 година в Съединени американски щати има 21 милиона чиновници на възраст сред 16 и 24 години, като коефициентът на претовареност се е нараснал с 54,4% на годишна база. И защото те навлизат в дейна трудоспособна възраст, страничната работа евентуално ще придобие все по-голяма значимост за тези хора. Макар че множеството работодатели към момента не го осъзнават, страничните планове и другите източници на приходи може би ще са един от най-значимите разграничителни фактори за младото потомство от предшествениците им.

Странични занимания са съществували и преди пандемията, само че те постоянно са били подбудени от нужда, а не от предпочитание. Към момента те не престават да са нужни за повишение на приходите на доста хора. Проучване на застрахователната компания Royal London от септември 2022 година измежду 4000 английски служащи, демонстрира, че 16% от интервюираните са поели някакъв спомагателен ангажимент, с цел да покрият увеличените разноски за живот.

Прилагайки гъвкави схеми на работа, чиновниците имат по-голяма опция да се занимават със странични планове и да печелят в допълнение по собствен избор, а не по нужда.

" Без офис на цялостен работен ден, служащият е по-малко забележим за мениджърите ", споделя Каролин Франкум, основен изпълнителен шеф на отдела за профили на консултантската компания Kantar, основан в Лондон. По думите й, работното време става все по-гъвкаво и все по-малко закрепено, което дава опция на повече хора да се занимават с повече странични действия. "

Резултатът е, че вторият източник на приходи е станал мечтан даже за чиновниците на добре платени длъжности на цялостно работно време.

" След пандемията, втората претовареност стартира да подхожда и на друго равнище служащи и специалисти ", споделя Майер Грели, доцент по предприемачество в Tepper School of Business към Carnegie Mellon University в Питсбърг, Съединени американски щати. " Тези служащи са по-високо в йерархията: в този момент те могат да измислят по какъв начин да комбинират страничните планове в живота си като метод за максимизиране на приходите по отношение на своите умения. "

Възходът на онлайн платформи като Shopify и Etsy, които разрешават на служащите елементарно да печелят от заниманията си, и сметките в обществените медии, приспособени за персонален бранд, са главен мотор на тази смяна.

Въпреки че от ден на ден чиновници се занимават със странични действия, наклонността се води от тези, които занапред стартират кариерата си.

Глобално изследване на Kantar, извършено през февруари 2023 година измежду 10 000 служащи, демонстрира, че 40% от служащите от поколението Z съчетават най-малко две специалности.

" Непрекъснато осъзнаваме, че с цел да печелиш пари, ти би трябвало освен това от работа от 9 до 5. В обществените медии ни споделят, че се нуждаем от седем източника на приходи. ", признава Шола Уест.

" Младите служащи навлизат в турбулентна среда: те желаят да си обезпечат дълготрайна претовареност, само че и да останат гъвкави, да ръководят дилемите си на няколко места, а не безусловно да останат на една работа за по-дълго време. ", споделя Кейтлин Дъфи, шеф изследвания в консултантската компания Gartner, основана във Вирджиния, Съединени американски щати.

Страничните занимания също по този начин диверсифицират риска, споделя Майер Грели. " По-младите служащи са наясно, че промишленостите могат да остареят с стремглава скорост. Кариерите на поколението на техните родители към този момент не са безусловно постоянни разновидности, тъй че те постоянно се обръщат към своите връстници, които откриват нови пътища за реализация посредством пробни хрумвания, доста постоянно предизвикани от обществените мрежи ".

Универсалността на страничните занимания също е от основно значение за поколението Z. " Някои от студентите ми възприемат обичайна кариера като закрепостеност, която разхищава цялата им сила. Вместо това, те желаят да изградят друг път, предлагащ динамични благоприятни условия. "

Страничните занимания оферират на младите служащи както личностно, по този начин и финансово израстване. Мейер Грели споделя, че неин студент работи по стартъп, който основава платформа за  специалисти в цифровата сфера, които да работят на няколко места и да напасват дилемите съгласно личния си график. " Той е въодушевен от опита си през последните няколко години, който му разрешава да избира разнообразни планове и да ги осъществя едновременно. "

Работодателите също са отворени към желанието на младите чиновници да се осъществят и посредством странична претовареност.

" Преди пандемията служащите не бяха толкоз склонни да приказват за всичко, което евентуално би могло да отклони силата им от работата на цялостен работен ден, даже от грижите за децата ", споделя Майер Грели. " Но в този момент компаниите са по-съпричастни и възприемчиви към потребностите и стремежи на своите служащи, а това включва и страничните планове. "

Работодателите виждат плюс в новата наклонност – под формата на действителна опция чиновниците да натрупат опит и да задълбочат уменията си, които да влагат непосредствено назад в ежедневната си работа.

" Пред всеки млад служащ стои вероятността за дълга кариера, в която се чака да се развива и да се занимава и със странични планове ", споделя Майер Грели. " На работодателите се пада отговорността да измислят по какъв начин да включат това в личното си развиване, а не да го заобикалят или не разрешават. "

В работата си на цялостен работен ден Шола Уест неотдавна е нараснала като изпълнителен шеф по ангажираността на поколението Z - контактна точка за клиенти, които желаят да доближат до аудиторията на младежите.

Успехът й частично се дължи на персоналния й бранд и работата на свободна процедура. Тя има вяра, че страничните действия ще стават все по-често срещани - и все по-желани от работодателите.

" Ние сме многостранно потомство: приятелят ми е счетоводител и има страница за маратонки в Instagram; приятелката работи като здравна сестра, само че се занимава и с снимка ", прибавя Уест. " Работодателите, които одобряват това, осъзнават, че ще имат млади служащи, способни да носят своята достоверна същина на работа всеки ден, като в същото време дават повече умения и въздействие на бизнеса. ", добавя момичето.

Освен това, работата по странични планове носи задоволство и обезпечава на чиновниците разнородни прекарвания, умения и източници на приходи, които покачват достиженията им в кариерата.

На тези, които незабавно акцентират риска от изтощеност, Уест дава отговор, че нейните 50-часови работни седмици си заслужават.

" Приемам моите странични занимания като нещо, което върша със пристрастеност, тъй че те са повече развлечение, в сравнение с работа. Освен това знам, че това ще бъде от изгода за бъдещето ми, тъй че съм подготвена да работя крепко. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР