Поклонението в памет на режисьора и дългогодишен директор на Драматичен

...
Поклонението в памет на режисьора и дългогодишен директор на Драматичен
Коментари Харесай

Поклонението в памет на режисьора Борислав Чакринов ще е на 7 февруари

Поклонението в памет на режисьора и дълготраен шеф на Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " Борислав Чакринов (1961 - 2024), който умря преди дни, ще се състои на 7 февруари във фоайето на театъра, оповестиха от културната институция в морския град.

Роденият в Плевен режисьор ни напусна на 3 февруари. На сцената на Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска ” Чакринов основава едни от най-запомнящите се спектакли – " Кралят умира ”, " Смъртта на комерсиалния пасажер ”, " Бащата ”, „ Двамата веронци ”, „ Както ви харесва ” и доста други. Завършва ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов ” със компетентност театрална постановка през 1985 година, а след дипломирането си стартира работа в Драматичен спектакъл " Стефан Киров ” в Сливен като режисьор, а за интервала 1987 – 1988 година е и негов шеф, показват на уеб страницата си от бургаския спектакъл. 

След това Чакринов работи в Театър „ София ” (1988-1990 г.). От 1990 година до 1993 година е шеф на Малък градски спектакъл „ Зад канала ”. От 1998 година работи в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска ” – Бургас, изначало като режисьор, а след това поема и неговото управление. Поставил е над 120 спектакъла на съвсем всички театрални подиуми в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете  Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 година слага началото на Международния сценичен фестивал " На брега ”, който през годините се трансформира в една от емблемите на културния живот в Бургас. 

През 2023 година, след конкурс в Министерство на културата, той още веднъж бе избран отново на поста шеф на трагичния спектакъл в морския град. Мандатът му трябваше да продължи до 2027 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР