Поклонението пред актьора Стефан Данаилов ще се проведе днес. То

...
Поклонението пред актьора Стефан Данаилов ще се проведе днес. То
Коментари Харесай

Прощаваме се със Стефан Данаилов

Поклонението пред артиста Стефан Данаилов ще се организира през днешния ден. То ще стартира в 11 ч. в постройката на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Легендата на българското кино умря на 27 ноември, дни преди да навърши 77 години.

Припомняме, артистът беше подложен в медикаментозна кома при започване на месеца, когато беше признат по неотложност във ВМА, тъй като събираше вода в белите дробове.

В средата на октомври Данаилов още веднъж беше признат във ВМА в сериозно положение. Той беше подложен в медикаментозна кома и на апаратно дишане.

След случай през август Стефан Данаилов претърпя интервенция на тазобедрената става, от която се възстановяваше. След спомагателни проучвания, направени му през септември, на артиста беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Данаилов е артист с над 150 функции в киното, театъра и малкия екран. През 1975 година става заслужил актьор, а през 1983 година получава и оценката за национален актьор.

Още като дете Данаилов взе участие в игралния филм " Следите остават " (1956). През 1963 година е признат в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата гибел Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 година и стартира работа в Пловдивския спектакъл " Н. О. Масалитинов " (1967 - 1968). Работи в СИФ (1968 - 1973).

Той е дълготраен учител по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ. За своите студенти той бе прочут с прозвището Мастера.

Данаилов бе министър на културата в държавното управление на Сергей Станишев от 17 август 2005 година до 27 юли 2009 година и народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV национално заседание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР