Показното убийство на Алексей Петров върна в много хора спомените

...
Показното убийство на Алексей Петров върна в много хора спомените
Коментари Харесай

Ексшефът на баретите ген. Красимир Петров проговори за Алексей

Показното ликвидиране на Алексей Петров върна в доста хора спомените за началото на прехода – 90-те години на предишния век, когато се сътвориха групировките и силовото обезпечаване.

Малко прочут факт е, че множеството от знаковите лица на сенчестия бизнес са минали, през по този начин наречените барети. Отрядът към Министерство на вътрешните работи за битка с тероризма се оказва първото ходило от последвалото израстване точно на Алексей Петров, Златомир Иванов – Баретата и братя Галеви. Има обаче един човек, който познава всички тези хора и даже ги командва.

Това е шефът на баретите в най-мътните години военачалник Красимир Петров. Той е бил гребец и сребърен медалист от Световно състезание. Дал е и близо 30 години от живота си на Министерство на вътрешните работи. Четири от тях ще помни до края на живота си. При него са служили, с изключение на Алексей Петров и доста други знакови лица на прехода. Пред камерите на Красимир Петров описа по какъв начин е бил определен за началник на баретите.

„ Министър Йордан Соколов разпореди да се организира анкета - вътрешен избор за пълководец на поделението. Предложени бяха 3 кандидатури, като едната беше моя. Разбрах, че 2/3 са дали своят вот за мен. В следствие открих,че в не дребна степен Алексей Петров е повлиял за този избор. Той беше неофициалният водач. Гледаха на него с почитание и благоговение. Алексей беше подобен човек, че не искаше думата му да се чупи на две. Налагаше своето мнение ”, показа той.

Навремето прякорът му бил Алексей Дервянный (Дървения).

Месец откакто военачалник Петров става пълководец на спецполицаите, Алексей Петров – напуща системата.

„ Каза „ Аз за жълти стотинки за тази страна – няма да работя. Уменията, които имам, ще ги осъществявам на открито. Много от сътрудниците, които напуснаха – отидоха при него, сътвориха охранителна компания. Той е един от основателите на Съюза на някогашните барети. Всички знаем, че тази конструкция се е подвизавала на басейна „ Спартак ” ”, посочи Красимир Петров.

Излизайки от системата на Министерство на вътрешните работи Алексей Петров става един от основните играчи в частния охраняем бизнес. Той прави опит да притегли баретите на работа към себе си. И прави стъпки, посредством емисари, към определения с негова защита военачалник Петров.

„ Колега, който работеше в Софийско градско ми сподели „ Виж, в този момент, ще ти се предложи да работиш с момчетата и да си партнирате. Те да стъпят крепко в охранителния бизнес и вие да сте зад тила им и всички други да бъдат смачкани ”. Аз споделих, че няма да стане. Поделението има своите функционални отговорности ”, описа още генералът.

Така, новоизбраният началник на Специализирания отряд отхвърля да оказва помощ на към този момент някогашните барети. Прави се опит за неговата промяна, само че несполучлив. Генерал Красимир Петров остава на работа до 1996 година. Години, по-късно, е посочен за началник на българските митници. Оттогава му е споменът за нов конфликт с Алексей Петров.

„ Той към този момент беше консултант в ДАНС. Дойде да желае информация за един от настоящите заместник-министри. Това би трябвало да е било по времето на Румен Петков. Попитах го, какво му е належащо ”, изясни Красимир Петров.

Дни по-рано, като началник на Митниците, той е помолен за услуга от въпросния заместник-министър да бъде по-бързо обработен рейс с туристи, пътуващ за Турция.

„ Казва ми „ Може ли да спомагащ този рейс да не виси на опашката, а сътрудниците ти да го обработят по-бързо ”. Обадих се на шефа на КПП-то и го свършихме ”, разяснява още той.

Заради тази услуга генералът си навлича гнева на Алексей Петров. „ Тогава той ми сподели „ Разполагахме с информация,че с този рейс ще бъде изкарана дрога за Сирия или Турция? И ти си съдействал, като е осуетена инспекция. Попитах за какво не са ме предизвестили ”, сподели още Красимир Петров.

До този миг Алексей Петров към момента е конфиденциален помощник на Агенцията за национална сигурност, само че малко по-късно е осветлен от тогавашният министър на вътрешните работи, като индивида уредил срещата с братя Галеви.

Генерал Петров познава добре и Пламен Галев, и умрелия наскоро Ангел Христов. „ Те бяха момчета за всичко. Бяха при един столичен предприемач, с който се познавах. Пламен Галев в поделението си извоюва имидж, че стои над останалите, за което аз съм отговорен. Аз го харесах първоначално – атлетичен, с положително телосложение. Допуснах го доста близо и той злоупотреби. За една година в това отделение предложих на министъра 11 души за офицери със приблизително обучение. И един от тях беше Пламен Галев ”, изясни Красимир Петров.

Случаят, развалил връзките сред Пламен Галев и командира му, е от 1995 година. „ Петима чиновници отидоха на „ Капитан Андреево " да рекетират един сводник ", твърди Петров.

Баретите са арестувани от локални служители на реда след пукотевица и гонка по улиците на Свиленград. „ Един от тях бе роднина на Татарчев. Той ми звънна и попита какво се случва с момчетата.

Казах му, че са рекетирали един сутеньор. Казах му, че е по-добре са оставим нещата по този начин, тъй като са лепнали леке на поделението ", описа Петров.

Заради това решение на командира, Галев и още пет барети, упрекват генерала в изменничество и напущат отряда.

Като човек тръгнал от най-ниското ходило в Министерство на вътрешните работи и стигнал до висши длъжности, военачалник Красимир Петров има своя визия, за това по какъв начин е станало покушението над Алексей Петров.

„ Има една съветска винтовка „ Драгунов " – пушка-снайпер, която от два километра ще те уцели, както и където желае. Алексей беше с най-вече разум и виждане за бъдещето ", заключи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР