Показаните от министър Бойко Рашков строящи се вили се оказват

...
Показаните от министър Бойко Рашков строящи се вили се оказват
Коментари Харесай

Вилно селище и аванси за "Хемус"

Показаните от министър Бойко Рашков строящи се вили се оказват благосъстоятелност на " Грома холд " Компанията на Христо Савев е измежду получилите най-големи заплащания от " Автомагистрали " за строителството на " Хемус " През последната година и половина по автомагистралата не се правят строителни действия
" Част от парите на българския поданик са тук на тези фотоси ". Това разгласи вътрешният министър Бойко Рашков на конференция в Министерство на вътрешните работи на 9 юни, извършена ден откакто Има Такъв Народ разгласи, че напуща четворната коалиция. Един от мотивите за разрива стана отводът на държавното управление да отпусне спомагателни пари за пътища на същите " крадливи компании ", които при ръководството на ГЕРБ получиха предплатено милиони, без да има свършена работа, а част от парите са били изнесени кеш от банките в чували и изчезнали в незнайна посока.

Неизвестна, само че проследима, даде знак Рашков, показвайки фотоси на строящи се вили към водоем.

Около 1 милиард лв., дадени от държавното управление на Бойко Борисов за градеж на пътища, са били отклонени по сметки на сдружения, както и в персонални сметки, някои от тях - в банки в ОАЕ. Голяма част от тях са изтеглени и употребявани за градеж на първокласни жилищни здания, вили, вилни селища и нежилищни здания - в София и на към 100 км на запад от София, сподели Рашков. И изреди дълъг лист от предплатени заплащания на компании, направени без даже да има контракти, нито проект, отчуждаване на терени и т. н.
Реклама
Той отхвърли да назове имена - както на компании, по този начин и на техните притежатели, с претекст, че това е оперативна информация, която се проверява. Но се оказа, че някои от тези случаи могат да бъдат проследени - по данните за размера на предплатените заплащания и описанието на парцелите.
Вътрешният министър Бойко Рашков сподели фотоси на вилно населено място на 9 юни. Фотограф: Георги Кожухаров Източник: Дневник
, че сдружението, което е получило предплатено 84.5 млн. лева от " Автомагистрали " - за доставка на материали по лот 8 на " Хемус ", а редом си е купило 12 декара парцел в центъра на София, на който строи жилища, е " Битумина ГМБХ - България ".

От другия сюжет, разказан от Рашков, излиза, че " Грома холд " и свързани сдружения са получателите на предплатени заплащания по лот 7 на автомагистрала " Хемус ", които редом с това строят първокласно вилно населено място на към 100 км от София.

Естествено не става въпрос, че " Грома холд " е чакала тъкмо тези заплащания, с цел да почне да строи наколни жилища, надали някой по този начин обикновено схваща схемата. Смисълът на изказването на министър Рашков е, че от получените задатъци няма и стотинка вложена в строителството на автомагистралата, само че по същото време сдружението строи вилно населено място, тъй като се е оказало с непотребни пари. И на този декор чиновници на " Грома холд " стачкуваха поради спрените заплащания от страна на страната - както през септември м.г., по този начин и през април т.г.
Реклама Какво тъкмо сподели Бойко Рашков
" Придобита е оперативна информация, че комерсиално сдружение, сключило контракт за инхаус с " Автомагистрали ", през месец юни м.г. е направило превод на 14.7 млн. лева под формата на заем на друго комерсиално сдружение, основано малко преди превода. Дружеството от своя страна построява първокласно вилно населено място. Според добита оперативна информация двете сдружения са тясно свързани с едно и също лице.

Придобита е информация, че за създаване на различен от лотовете на Автомагистрала Хемус по подписани контракти инхаус през месец август 2020 година Автомагистрали са превели близо 131 млн. лв. на комерсиално сдружение, благосъстоятелност още веднъж на същото лице, и 48.840 млн. лв. на друго комерсиално сдружение по контракт, благосъстоятелност на близка родственик на лицето. Последното сдружение през март 2021 година прави превод в размер на 21 млн. лв. на сдружение, благосъстоятелност на това лице. На същата дата сдружението, благосъстоятелност на лицето, прави превод на 15.149 млн. лв. на друго сдружение, още веднъж негова благосъстоятелност. На тази дата, двете сдруженията, благосъстоятелност на еднакъв човек, превеждат към персоналната му сметка сума в размер на 23.420 млн. лева На същата дата от персоналната сметка на този човек е осъществен превод на същата сума към друго комерсиално сдружение, отново негова благосъстоятелност. Отново на тази дата последното сдружение е превело на друго комерсиално сдружение, в чиято благосъстоятелност взе участие и това комерсиално сдружение, сума в размер на 23.402 млн. По същото време последното комерсиално сдружение купува първокласен хотелски комплекс.

Това, което приказваме, уважаеми публицисти, част от него, е тук на тези фотоси. Това са парите на българския поданик. Той скоро няма да пътува по Автомагистрала " Хемус " затова. Това не се е случило по време на това държавно управление. "

" Далеч съм от мисълта да оповестявам имена на хора, споделих, че това е оперативна информация ", отговори Рашков на журналистически въпрос. " Надявам се следствията да стигнат до дефинитивни заключения и едвам тогава можем да цитираме имена ", добави той като реферира към прокуратурата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Имена 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Имена 2 Пловдив 3 Места Реклама
Описаните от него заплащания обаче съответстват напълно с получените суми от " Грома Холд " със притежател Христо Савев и свързаната с нея " Европейски пътища " АД, благосъстоятелност на неговата майка Анна Савева. Справката, с която " Капитал " разполага от Министерство на регионалното развитие, демонстрира, че на 9 септември 2020 година, " Автомагистрали " е сключила три контракта с " Грома Холд " ЕООД - за доставка на материали и за краткотрайно прилагане на техника (именно по този начин се заобикаля възбраната за превъзлагане на действия при инхаус поръчките - посредством контракти за доставки и наеми). Общата сума, която предплатено е платена по тези контракти до 1 септември 2021 година, е 130 775 779,28, т.е. близо 131 млн. лв., както споделя Рашков. В таблицата с заплащанията няма друга аналогична сума.

Пак на 9 септември 2020 година е подписан и контракт за доставка на материали с " Европейски пътища " АД, " благосъстоятелност на близка родственик " на Савев (по думите на Рашков), а изплатената предплатено сума по него до 1 септември 2021 година е 48 840 835 лева Точно тази сума загатва и министърът на вътрешните работи.

Същевременно може да се наблюдава, че през юли 2020 година Христо Савев купува за 1000 лева 5 дка равнища в Благоевградското село Логодаж, който през април 2021 година е трансферирал на преди малко записана от него компания " Логодиви " със 150 хиляди лева капитал. Втората договорка е изповядана при оценка 125 хиляди лева като в нея още няколко прилежащи терена и здания върху тях. Това поради, че се трансферира освен земеделска земя, а и няколко къщи (най-голямата 190 кв. м.) с басейн наподобява подозрително ниско. На доктрина при прекачване би трябвало локалните налози да се платят най-малко върху данъчната оценка, която за такива парцели би следвало да е по-висока.
Още терени са готови за строителство
Точно върху тези терени сега се строи въпросното вилно населено място с водна повърхност, за което по време на конференцията Бойко Рашков се чудеше какъв тъкмо жанр е - хавайски или индонезийски. Имотът се вижда и на Гугъл Maps, където личат същите къщички, единствено водната повърхност мени формата си, само че въпреки всичко се виждат очертанията ѝ.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В прилежащия терен, също трансфериран от Савев на " Логодиви ", към този момент има построени здания с басейн към тях, като на фотосите се вижда, че с бели плочки върху дъното на басейна е изписано " Агромах " - остарялото име на " Грома холд ". Архивът от сателитни фотоси на Гугъл демонстрира, че той дружно с надписа е разполагаем още от преди 2008 година Сега е достроен тенис-корт и се построяват нови къщи.

Известно е, че притежателят на " Грома Холд " Христо Савев е с корени от Логодаж - това е писано доста пъти в медиите. Една от трите кариери на компанията за рандеман на варовик е точно в Логодаж.
На дъното на басейнът е изписано " Агромах " - остарялото име на " Грома холд ". Другата връзка с " Грома холд "
През декември м.г., някогашен данъчен чиновник, а Софийската градска прокуратура разгласи, че му е повдигнала обвиняване за пране на пари. Обвинението е, че е изпрал 53 млн. лв. от предплатените заплащания на страната за построяването на автомагистрала " Хемус " посредством мрежа от фиктивни компании, по сметките на които са били превеждани парите, а по-късно теглени кеш и изнасяни от банковите клонове в сакове и чували. Тогава стана известно, че Колев към този момент е бил задържан от Министерство на вътрешните работи при започване на ноември м.г., когато за първи път Министерство на вътрешните работи публично разгласи, че градежът на автомагистрала " Хемус " е употребен за предплатено погашение на десетки милиони, които в последна сметка са стигнали до сметки на " кухи компании ". Задържани бяха и други лица, измежду които и мажоритарният акционер в сдружението " Водно строителство - Благоевград " и шеф на компанията " Грома холд " Виктор Велев.

В последна сметка всички бяха освободени, а месец по-късно Колев се оказа единственият упрекнат за изпирането на милионите от " Хемус ". Тогава се появи информация, че братът на Колев е чиновник на " Грома холд " - която.

Данните,, демонстрират, че групата на " Грома холд ", " Европейски пътища " и " Водно строителство - Благоевград " има най-големите контракти по линия на ин хаус възлагането и пътната поддръжка. Общо всички договори с " Автомагистрали " са за съвсем 1.39 милиарда лв.. Става дума за 568.6 млн. лева за автомагистрала " Хемус ", 817.6 млн. лева по рамковите съглашения за пътна поддръжка, както и още 3.3 млн. лева за свалчища. По всички тези контракти получените суми към септември 2021 година са били 589 млн. лв.. С заплащанията през тази година сигурно това число се е нараснало.
Свързани публикации " Трейс ", " Монолит " и " Доуш " ще строят метрото до " Арена Армеец " за 525 млн. лева 21 юни 2022, 14:25 Седемте пътни строителя, към които ГЕРБ насочиха 5 милиарда лева 16 юни 2022, 08:00 Компанията с държавни задатъци за " Хемус " и огромен имот в центъра на София 10 юни 2022, 16:25 Лошият асфалт, зависимостта на " самостоятелните " лаборатории и рисковите пътища 10 юни 2022, 06:30 3 милиарда за пътища: за какво се скараха Кирил Петков и Гроздан Караджов 8 юни 2022, 20:33 Дупките в обединението, или къде се чупи милиардът за пътища 14 април 2022, 08:00 АПИ пусна нови поръчки за 2.4 милиарда лева по остарелия модел, който храни пътния картел 7 април 2022, 16:51 Кариерата в Белащица се оказа неработеща, само че властта въпреки всичко я затвори 8 февруари 2022, 17:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР