Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да предизвикат

...
Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да предизвикат
Коментари Харесай

Жегите в Европа предизвикват туристите да търсят по-хладни дестинации

Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да провокират трайна смяна в туристическите привички, като повече пасажери ще избират по-хладни дестинации или ще вървят на отмора напролет или есента, с цел да избегнат рисковите горещини, предвиждат туристически организации и специалисти, представени от " Ройтерс ".

Данните на Европейската комисия за пътувания (ETC) демонстрират, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморския район през юни до ноември, към този момент е намалял с 10% спрямо предходната година, когато горещото време докара до суша и горски пожари.

Междувременно се следи скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

" Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да окажат по-голямо въздействие върху избора на пасажерите в Европа ", споделя Мигел Санс, началник на ETC.

Според отчет на организацията 7.6% от туристите в този момент считат рисковите метеорологични феномени за съществена грижа при пътувания сред юни и ноември.

Сред тях са Анита Елшой и нейният брачен партньор, които са се върнали вкъщи в Норвегия от обичаното си място за отмора във Васанело, село северно от Рим, седмица по-рано от плануваното този месец, защото температурите достигнали към 35C.

" Получих мощно главоболие, краката и пръстите (ми) се подуха и бях все по-замаяна ", споделя Елшой за признаците, свързани с жегата. " Трябваше да сме там две седмици, само че не можахме (да останем) поради жегата. "

Интересът към пътуванията още веднъж се увеличи това лято, защото туристите изоставиха годините на пандемични ограничавания, а туристическите компании споделят, че жегата към момента не е довела до отменяне на доста пътувания.

По-специално британците са резервирали по-малко ваканции вкъщи и повече в Средиземноморието, постоянно доста месеци авансово, тъй като не престават да жадуват за бягство на плажа след локдауните, споделя Шон Типтън от групата на английските туристически сътрудници ABTA.

Но този баланс може да се промени, защото горещите талази стават все по-изтощителни. Учените от дълго време предизвестяват, че изменението на климата, породено от излъчванията на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива, ще направи метеорологичните феномени по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролозите предвиждат, че температурите през идната седмица може да надминат настоящия връх на Европа от 48.8 градуса по Целзий, подложен в Сицилия през август 2021 година, което поражда опасения от повтаряне на смъртните случаи от жегата от предходната година.

Истории за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове или откарани с коли за спешна помощ от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

" Нашето скорошно изследване демонстрира спад в броя на хората, които се интересуват от пътешестване през август, пиковия месец, до момента в който повече европейци обмислят есенни пътувания ", отбелязва Санс.

Туристи в Рим разясниха пред " Ройтерс ", че ще помислят добре дали да резервират пътешестване до там още веднъж през юли, до момента в който опитваха да пият задоволително вода, да се охладят и да намерят климатизирани места за отмора.

" Бих пристигнала, когато е по-студено. Само юни, април ", сподели Далфна Нибур, американска туристка на отмора със брачна половинка си в Рим тази седмица, допълвайки, че жегата прави визитата ѝ неприятно.

Това са неприятни вести за стопанската система на Италия, която се облагодетелства от натоварения летен трафик.

Министерството на околната среда на Италия предизвести в отчет тази година, че задграничните туристи в бъдеще ще пътуват повече напролет и есента и ще избират по-хладни дестинации.

" Балансът ще бъде негативен и тъй като част от италианските туристи ще допринесат за потока от интернационален туризъм към по-малко горещи страни ", се споделя в отчета.

Някои се надяват, че изменението ще бъде просто смяна в придвижването, а не понижаване.

В Гърция, където интернационалните пристигания със аероплан са се нараснали с 87.5% на годишна база сред януари и март, пренаселеността през лятото изтезава известни туристически дестинации като остров Миконос.

Увеличеното пътешестване през зимните, пролетните и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира евентуалното лятно закъснение съгласно гръцкото министерство на околната среда.

Гръцките управляващи затвориха античния Акропол на Атина през най-горещата част от деня в петък, с цел да защитят туристите.

В Испания се чака огромно търсене на отмора в крайбрежните дестинации в северната част на страната и на испанските туристически острови, където летните температури нормално са по-ниски съгласно отчет на националната туристическа асоциация Exceltur.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР