Покачването на морското равнище заплашва да погълне Малдивите, където прясната

...
Покачването на морското равнище заплашва да погълне Малдивите, където прясната
Коментари Харесай

Малдивите се борят срещу покачващото се ниво на морската вода

Покачването на морското ниво заплашва да погълне Малдивите, където прясната вода стартира да дефицита. Новият президент на архипелага в Индийския океан обаче отхвърля каквото и да е пренасяне на популацията в чужбина, съобщи Франс прес.

В изявление за Агенция Франс Прес президентът Мохамед Муиз, 45-годишен инженер, дава обещание амбициозна стратегия за рехабилитацията на земята и издигане на острова, която екологичните организации подлагат на критика.

Около 80% от архипелага Малдиви са ситуирани най-малко на един метър под морското равнище, което го подрежда измежду най-застрашените от покачването на морското ниво страни.

Междуправителствена група от специалисти за развиването на климата на Организация на обединените нации предизвести през 2007 година, че покачването на морското ниво с от 18 до 59 сантиметра ще направи Малдивите на практика необитаеми до края на века.

Бившият президент Мохамед Нашид залагаше на това Малдивите да икономисват, с цел да са в положение да купят земи в прилежаща Индия, Шри Ланка или даже по-далеч в Австралия, с цел да реалокират популацията си. Наследникът му обаче даде обещание на съотечествениците си, че няма да изоставен родината си.



Архипелагът, който се състои от 1192 коралови островчета, разпръснати върху 800 километра в Индийския океан, е място за първокласен туризъм и желана дестинация за известни и богати персони от целия свят. Туризмът е към една трета от стопанската система на архипелага.

Проектите за рехабилитация към този момент са разрешили да се усили площта на страната с към 10% през последните четири десетилетия.

В скорошен отчет " Хюман райтс уоч " упрекна управляващите, че не съблюдават личните си екологични разпореждания, потвърждавайки, че плановете за рехабилитация постоянно са " прибързани " и липсват подобаващи политики за ограничение.

" Правителството на Малдивите неглижира или подкопава законите за запазване на околната среда, увеличавайки по този начин рисковете от наводнения наред с други вреди за хората на острова ", показват в оценката си от организацията.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР