Пожарникарите ще протестират заради проектобюджета за 2022 година и непредвиденото

...
Пожарникарите ще протестират заради проектобюджета за 2022 година и непредвиденото
Коментари Харесай

Пожарникарите на протест: С този бюджет не се решават проблемите ни

Пожарникарите ще стачкуват поради проектобюджета за 2022 година и непредвиденото в него повдигане на възнагражденията на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. По думите на президента на профсъюз „ Огнеборец “ Венцислав Станков не са планувани и задоволително средства за ремонт на сградния фонд на Министерство на вътрешните работи и възстановяване на битовите условия на чиновниците.

„ Един огнеборец с 15 години стаж получава към 1500 лв. чисто. Предвидените средства за прехрана не са задоволително. Няма финансово опция да се ремонтира и усъвършенства сградния фонд или оборудването ни. С този бюджет не се вземат решение нашите проблеми. Искаме и продължаваме да желаеме среща с държавното управление, само че все още няма чуваемост от тяхна страна “, съобщи той в ефира на Нова телевизия.

По думите му пожарникарите и спасителите в страната са към 8500 души. Протестът ще бъде пред Министерски съвет, през днешния ден входират писмо в общината с искане да тръгне шествие от МФ.

По-рано стана ясно, че и синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи също ще стачкуват.

„ Проблемите са заложени в отношението на страната към бранш „ Сигурност ” – в тази ситуация към Министерство на вътрешните работи и неговите чиновници. През есента на 2020 година ръководещите нанесоха една сериозна диспропорционалност в заплащането. В момента чиновниците на бранш „ Сигурност ” изостават с 15 % в заплащането по отношение на останалите чиновници в бранша, примерно тези в Министерство на правораздаването. Като насложите и галопиращата инфлация – разликата става над 20%. Затова и настояваме за нарастване на заплатите с най-малко 20 на 100 ”. Това пък сподели зам.-председателят на УС на синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи Илия Кузманов.

Той разясни, че бюджетът на министерството не е бил разискван с профсъюзите, което е било традиция до момента. Друг проблем е софтуерното обновяване.

„ Нашето самообладание се изчерпва. От 16-ти януари сме в протестна подготвеност. Като видяхме какво мина на първо четене в Народно събрание взехме решение, че нашето очакване ще се одобри за единодушие “, сподели Кузманов.

Обявен е Национален митинг на 20 февруари от 13: 30 часа пред постройката на Народното събрание.

„ Ще има и районни митинги, които стартират от през днешния ден. На 18-ти ще има подобен в Русе, в сряда във Варна. Всеки ден наши сътрудници ще показват със запалени светлини и звукови сигнали ”, уточни той. Според него изоставането в промяната в Министерство на вътрешните работи ще се отрази на жителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР