Пожари в Хавай: Роднини на жители се борят да помогнат отдалеч

...
След три безсънни нощи, тревожейки се за семейството си в
Коментари Харесай

След три безсънни нощи, тревожейки се за семейството си в Мауи, 21-годишната Калейкаумака Джонсън все още се появява на работа - сервитьорка в Хонолулу.

Но мислите й са на 100 мили, у дома.

"Заспивам и просто се събуждам със запушване, повръщане и след това започвам да плача, защото дори не мога да живея, без да мисля за това, което е, се случи на моите хора, моето семейство", казва тя.

Бързо разпространяващите се горски пожари причиниха опустошение на хавайския остров Мауи и унищожиха по-голямата част от историческия град Лахайна по-рано тази седмица.

Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че пожарите са „най-голямото природно бедствие в историята на щата Хавай“ и че 80% от крайбрежния град е „изчезнал“ .

Десетки хора бяха убити в ада, а дни след като пожарите разкъсаха града - броят на жертвите продължава да расте.

Карти и изображения разкриват опустошението от горски пожар на Хаваите. Предупрежденията за пожарите в Мауи дойдоха късно, евакуираните казват: „Ако кажа скок, скок“. Ако ти кажа да бягаш, бягай'

Говорейки пред BBC в почивка от работа, тя казва, че изображения на тела в Мауи проникват в емисиите й в социалните медии.

Много хора попаднаха в капан от пламъците в техния квартал в Лахайна, а някои загинаха, опитвайки се да защитят домовете си, казва тя.

Говорейки за един от нейните далечни роднини, г-жа Джонсън казва, че той е бил намерен „в градински стол в двора си, изгорен до хрупкавост... защото е отказал напусни къщата му".

"Това е всичко, което той знае и обича."

Други се опитаха да избягат от пламъците чрез изкачване на планините в гората - и много от тях все още не са установили контакт.

От нейните роднини, които живеят в Мауи, четири от семейните им домове са били унищожени. Единствената останала запазена принадлежи на нейната леля.

"Те построиха всичките си къщи близо една до друга, така че всички да живеят един с друг завинаги... всички искаха да останат заедно завинаги и да имат децата им растат заедно", казва тя.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР