Пожарът, станал в неделя предизвика спонтанни реакции на състрадание в

...
Пожарът, станал в неделя предизвика спонтанни реакции на състрадание в
Коментари Харесай

Погребаха първите жертви на пожара в Кемерово

Пожарът, станал в неделя провокира спонтанни реакции на съчувствие в цялата страна. Но той породи и яд измежду руснаците. Много хора бяха шокирани от нарушаването на ограниченията за сигурност, поради което децата са се оказали в заключени кинозали в комерсиалния център, а противопожарната алармена система не се задействала, съобщи Франс прес.

По последни данни, изнесени от заместник-министъра на изключителните обстановки Владлен Аксьонов, починалите в пожара са 64. Десетина от тях бяха заровени през днешния ден в Кемерово.

"Няма изчезнали ", сподели през днешния ден Аксьонов. Но нощес Следственият комитет на Руската федерация бе съобщил, че е съставил лист с 67 изчезнали , отбелязва Франс прес.

Идентификацията на жертвите е мощно затруднена, тъй като доста от тях са изгорели живи като че ли са били в пещ, в която температурата, надвишава 600 градуса. Досега са разпознати единствено 27 тела , по данни на съветското министерство на изключителните обстановки.

Публикуваният лист на жертвите дава визия за мащаба на драмата. Най-малкият умрял е момче на 2 години , а 19 от починалите са на възраст под 10 години. Загинали са половината възпитаници от пети А клас на учебното заведение в близкото село Трешчевски. 37-годишната учителка по британски Татяна Дарсалия от езикова гимназия номер 17 в Кемерово е починала героично, пробвайки се да избави пет деца. Сред избавените от нея е щерка й.

Друга от жертвите, Елена Вострикова, е била на 30 години. Трите й деца на възраст 2, 5 и 7 години и 23-годишната сестра на брачна половинка й също са починали в пожара. Снимки на брачна половинка на Елена - Игор Востриков, който замени остри реплики със заместник-губернатора на Кемеровска област Сергей Цивильов, обикалят съветския Интернет от вторник насам.

Стотици души се събраха през днешния ден на погребението на 57-годишната Надежда Агаркова и двамата й внуци - Константин и Мария, надлежно на 8 и на 10 години. Тримата са починали в един от киносалоните.

Вижте фотоси >>

Все още шокирани, стотици поданици на Кемерово се събраха през днешния ден на централния площад на града, с цел да изразят болката и гнева си. Някои от тях носеха плакати или призоваваха за оставката на локалните управляващи.

Губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев съобщи, че последователи на опозицията са пристигнали в Кемерово, "за да натрупат популярност от нещастието ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява думите на губернатора. В отговор на въпрос за вероятно премахване на локалните управляващи, той добави, че "без подозрение, не е доста уместно да се дават прибързани отзиви ".

Тулеев е уволнил през днешния ден заместник-губернатора Алексей Зелионин и високопоставена служителка.

Руски вестници, в това число икономическите всекидневници "Комерсант " и "РБК ", излязоха през днешния ден в черно и бяло.

Таблоидът "Комсомолская истина " разгласява на първата и на последната си страница мозайка от фотоси на жертвите. Същият вестник споделя и историята на фотографа Евгений , работещ за компания, провела игри за децата. Той е съумял да изведе 30 от тях от обхванатия от пламъци търговски център, отбелязва Агенция Франс Прес.

Всяка година мнозина руснаци стават жертва на пожари, постоянно поради подценени ограничения за сигурност. Според съветски медии обаче този пожар е един от четирите, предизвикали максимален брой жертви за последните 100 години.

Русия има постоянна система от ограничения за противопожарна сигурност и система от инспекции. Прилагането им се затруднява от повсеместната корупция, отбелязва Ройтерс.

Съдът в Кемерово удължи до 25 май тази година периода за задържане на арендатора на търговско-развлекателния център "Зимна вишна " Надежда Судьонок. Тя е упреквана в даване на рискови за хората услуги, съобщи ТАСС.

За същият период ще бъде арестуван и Сергей Антюшин, чиновник на частна охранителна компания, упрекнат, че не е присъединил пожарната сигнализация в центъра "Зимна вишна ". Антюшин твърди, че е натиснал алармата, само че тя е била в нередовност от 19 март , за което той бил подал сигнал.

Седемнадесетгодишният курсант Дмитрий Полухин от кадетския корпус на Министерството на изключителните обстановки стана един от героите в пожара, откакто съумял да избави три деца от пламъците.

Вероятната причина за пожара е инцидентен или тенденциозен палеж в детския ъгъл на четвъртия етаж на постройката, евентуално в сухия басейн с дунапренени кубчета, оповестява представен от ТАСС осведомен източник. Тези изводи се поддържат и от свидетелски разкази, само че се проверяват и други версии. Агенция Франс Прес загатва и за версията късо съединяване, обсъждана от управляващите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР