Пожарът на Hermits Peak в американския щат Ню Мексико, който

...
Пожарът на Hermits Peak в американския щат Ню Мексико, който
Коментари Харесай

Пожарите в Ню Мексико се разрастват

Пожарът на Hermits Peak в американския щат Ню Мексико, който гори повече от месец, към този момент обхвана повърхност по-голяма от град Чикаго, предава Би Би Си. Много фамилии са останали без дом, а хиляди са евакуирани. Очаква се ветровете, съвсем рекордно високите температури и сухите условия да разпалят още повече огъня, предава БНР.

Губернаторката на щата Мишел Луян Гришам прикани хората в зоните на наложителна евакуация да изоставен неотложно. „ Тази вечер ще влезем в извънредно рисков интервал на рискови пожари. Тъй като ветровете се усилват, изискванията може да се влошат и въздушната поддръжка може да бъде лимитирана “, написа тя в " Туитър ".

Ресторантите и питателните магазини в Лас Вегас бяха затворени, учебните заведения или бяха затворени, или минаха към отдалечено образование. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън тази седмица разгласи Ню Мексико за зона на злополучие, което ще разреши на щата да получи федерални запаси, в това число финансова помощ.

Синоптиците правят оценка метео изискванията като „ исторически “ и „ рискови “, а националната метеорологична работа в Албакърки заяви, че нейните синоптици " употребяват извънредно необичаен език " в предизвестието си за " дълга дълготрайност и рискови пожари ".

Огънят е обхванал над 691 квадратни километра. Смята се, че е почнал на 6 април, а след това се е слял с различен горски пожар.

Честотата на огромните горски пожари се е нараснала фрапантно през последните десетилетия. В съпоставяне със 70-те години на предишния век пожарите, обхващащи повърхност от над 40 кв. км, в този момент са седем пъти по-чести в западната част на Съединени американски щати, съгласно Climate Central, самостоятелна организация на учени и публицисти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР