Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е

...
Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е
Коментари Харесай

Огромни пожари в Гърция, ситуацията остава тежка

Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е затрупан с черен гъст пушек, приближаващ от Александруполис, където 4-ти ден бушуват големи пожари, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Непрекъснатият мощен вятър затруднява още повече борбата с огнената буря. Множество локални жители и туристи са евакуирани от градовете и обитаемоте места наоколо до пожарите. Няма заплаха за туристите и локалните жители на острова.

Димът от горските пожари в Еврос, Родопите и във Виотия се е популяризирал над Северно и Средно Егейско море. Димът от пожара в региона на Еврос доближи към 950 километра на югозапад, покривайки повърхност от към 110 000 квадратни км.


Тежестта и мащабът на горските пожари, които са дейни в страната до този миг, е отразено в изображение на европейския сателит METEOSAT-11, обработено от METEO единицата на Националната обсерватория на Атина, защото гъстият пушек е покрил небето на няколко района на страната.

В Александруполис се наложи евакуация на болница поради опасността от пламъците. 90 пациенти бяха трансферирани на ферибот " Адамантиос Кораис " в пристанището на града, трансформирайки плавателния съд в спонтанна болница. След това фериботът отплава за Кавала.

Експлозии се чуха, откакто огънят доближи стрелбище и се приближи рисково до оръжеен склад. Въздушните интервенции за преодоляване на пожара започнаха призори.


130 възрастни хора бяха евакуирани от дом за възрастни хора, откакто пожари заплашиха постройката им.

Общо 8 обитаеми места са получили заповед за евакуация от тел. 112.

В Родопския фронт жителите също са евакуирани. Пожарът е унищожил къщи в три разнообразни села в района. Огънят към момента бушува и противопожарните сили са пристигнали на място.


Фронтът в Еврос, покрай границата сред Гърция и Турция, почнал през вчерашния ден следобяд в гористата околност " Дадия ", продължава да бушува, а по информация на националната телевизия ERT мигрант е изгубил живота си в региона, откакто е попаднал в капан.

Противопожарната работа също подвигна паника за пожар, който заплашва " Парнита ", до момента в който гори във " Фили " покрай манастира " Клистон ".

По информация на пожарната към този момент са мобилизирани първите коли за потушаване на пожара.

От противопожарната работа оповестиха, че до момента на мястото работят 26 пожарникари с 13 автомобила, мобилизирани са и въздушни сили. Пожарната е обезпокоена, защото в региона духа мощен вятър.

Пожарът в Аспропиргос се развива на три фронта и е обхванал промишлената зона там. Пожарната прецизира, че това са пожари, които са избухнали наоколо до търговски обекти и 72 пожарникари с 27 автомобила и два хеликоптера работят за гасенето им.

Съобщение от незабавния номер 112 до жителите на Лакка Кацари да се изтеглят в Аспропиргос, а друго е изпратено до жителите на селищата Понтия и Вера, с цел да изтеглят региона заради продължаващия горски пожар.

Друг зов от номера за незабавни случаи приканва жителите да държат прозорците си затворени, защото черният пушек от горенето на пластмаса в региона съставлява заплаха за здравето.

Според изказванията на заместник-кмета на Аспропиргос Михалис Псомиадис пет склада и две заводи са изгорели, а заради бурните ветрове летателните апарати не могат да летят.

Кметът на региона акцентира, че пожарите евентуално са тръгнали от сметища в региона.

Пожарите още веднъж пламнаха във Виотия, в " Продромос ", като извънредно мощните ветрове в региона затрудняват гасенето на пожара. В региона работят хеликоптер и постоянни сили на пожарната.

Вчера късно следобяд в региона беше открит мъртвец на 80-годишен овчар.

На жителите на " Валомандра " покрай Каливия в Атика също беше подредено да се изтеглят заради продължаващия пожар, който избухна през днешния ден.

В региона са видяни голям брой огнища на пожар в разнообразни полета. Към региона са ориентирани противопожарни и въздушни средства.

Допълнителна помощ от Европейски Съюз за Гърция е изпратена за битка с пожарите, откакто предишния месец в страната бяха изпратени девет противопожарни самолета, 510 пожарникари и 117 противопожарни автомобила в границите на Механизма за гражданска отбрана на Съюза и посредством Извършва се и сателитно картографиране на системата " Коперник " за оценка на вредите от пожарите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР