Пожар избухна в най-голямата Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Европа

...
Пожар избухна в най-голямата Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Европа
Коментари Харесай

Зеленски премина към атомен шантаж

Пожар избухна в най-голямата Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Европа вследствие на конфликт сред съветски и украински войски. Според украинския външен министър Дмитрий Кулеба при положение на нуклеарен гърмеж следствията ще бъдат 10 пъти по-лоши от злополуката в Чернобил. Кой може да стои зад тази провокация и за какво е извънредно значимо Русия да поеме контрола над всички атомни електроцентрали в Украйна?

В нощта против четвъртък против петък войските на съветските въоръжени сили напреднаха към най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ “Запорожие”, ситуирана в град Енергодар, в степната зона на брега на язовир “Каховка”. Атомната централа е издигната през 1981 година, а през 1984 година е пусната в употреба. Въз основа на инспекция от 2009 година ЗАЕЦ е приета за изцяло отговаряща на условията на МААЕ.

До сутринта украинските медии оповестиха за пожар на територията на централата, като разгласиха фрагменти от камера за наблюдаване, на които се вижда, че от постройките се издига пушек. Андрей Туз, представител на пресслужбата на централата, удостовери, че е зародил пожар, само че радиационният декор не се е трансформирал.

Трябва да се означи, че ЗАЕЦ разполага с шест реактора и нуклеарно вместилище. Това е стратегическо оборудване, от чиято сигурност зависи животът на стотици хиляди украински жители. Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба сподели, че в случай че се взриви ЗАЕЦ, това ще бъде 10 пъти по-голяма повреда от тази в Чернобил, и уточни, че Русия би трябвало неотложно да приключи огъня, да допусне пожарникарите и да сътвори зона за сигурност.

По-късно украинският президент Владимир Зеленски записа незабавна тирада, в който упрекна Русия, че се стреми да повтори злополуката в Чернобил. Зеленски също разиска обстановката с президента на Съединени американски щати Джо Байдън по телефона. Той поддържа апела на Зеленски към Русия да „ приключи военните дейности “ в региона на централата и да разреши на пожарните и службите за незабавна помощ достъп до мястото. Британският министър председател Борис Джонсън свика незабавно Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на обстановката. Междувременно Украйна се обърна към МААЕ поради „ сериозната обстановка “ на обекта.

Няколко часа по-късно Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна отхвърли известията за пожар в атомната електроцентрала. Според ведомството пожарът е зародил в близката образователна постройка. От ведомството оповестиха, че трети реактор е изключен от единната енергийна система на атомната централа, работят единствено четири реактора. Пожарната сигурност в АЕЦ е в границите на естественото. Пожарът в постройката е локализиран на 2 хиляди квадратни метра.

Главният държавен контрольор по нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна Олег Кориков сподели, че атомната електроцентрала има седем нуклеарни съоръжения, шест реактора и нуклеарно вместилище. По думите му, първи реактор е бил преди този момент спрян за ремонт, реактори 2 и 3 са изключени, 4 продължава да работи, 5 и 6 са в подготвеност, нищо не ги заплашва. До сутринта пожарът в образователния корпус на Запорожката АЕЦ е сподавен, няма жертви и потърпевши.

Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм сподели, че Министерството на енергетиката на Съединените щати, дружно с Пентагона, Белия дом и държавната комисия за нуклеарно контролиране, следят обстановката в атомната електроцентрала в Запорожието и няма доказателства за нараснали равнища на радиация. „ Реакторите на станцията са предпазени от здрава изолираност, реакторите са безвредно запечатани “, добави министърът на енергетиката на Съединени американски щати.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че пожарът в региона на атомната електроцентрала не е засегнал „ главното съоръжение на централата “. Няма промени в равнищата на радиация. До 10.30 ч. московско време пресслужбата на “Енергоатом” заяви, че съветските въоръжени сили са поели контрола над административната постройка и контролно-пропускателния пункт на АЕЦ „ Запорожие “. Персоналът на станцията продължава да работи в реакторите. Радиационният декор по това време също е в нормата.

Малко по-късно кметът на Енергодар прикани жителите да не предизвикат съветската войска. „ Не са стреляли по цивилното население. Не е имало изстрели по жилищни региони. Сред невъоръженото население няма жертви и ранени. Призовавам цивилното население да не предизвика военните на Руската федерация “, изясни той. В същото време от пресслужбата на “Енергоатом” считат, че „ изявлението на кмета на Енергодар е записано под прицел “.

„ Най-вероятно огънят е запален от локалната „ териториална защита “, това не е директно обвързвано с военните дейности “, сподели Константин Сивков, лекар на военните науки. Според него обстановката не е рискова. „ Руските войски не са атакували атомната електроцентрала, няма смисъл от това “, добави той.

„ Пожарът в образователната постройка несъмнено не съставлява заплаха за реакторите на атомните електроцентрали или жизненоважните системи “, изрази сходно мнение Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки на Руската федерация. Той също по този начин се съмнява, че " атомният фактор " може да играе роля в сегашния боен спор.

„ И двете страни схващат всичко ясно и се пробват да запазят атомната електроцентрала непокътната, да не водят там никакви военни дейности и, в противен случай, да ускоряват отбраната на оборудванията. Не чакам някоя от страните да ги трансформира в " атомни мини ", сподели специалистът.

От своя страна специалистът по енергетиката Алексей Анпилогов счита, че пожарът може да е бил породен от изстрелване на сигнални ракети от едната страна или, да вземем за пример, от огнехвъргачка „ Шмел “. „ В същото време кабинетът на шефа с красивия стол и портрета на Зеленски може да е изгорен, само че не и контролните панели за ръководство на елементите. Има общо шест реактора - това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а контролните табла са ситуирани непосредствено на всеки от тях ", добави той.

Според него реакторите са покрити с по този начин наречената херметична обвивка - доста здрава обвивка от стоманобетон с дебелина два метра. „ Той устоя на пряк удар от пътнически аероплан, претрупан с реактивно гориво. Тоест с тази атомна електроцентрала не може да се направи „ ”11 септември”, означи експертът.

Събеседникът означи, че министърът на енергетиката на Украйна Херман Голушченко незабавно е изискал да се затвори небето. „ Вероятно това е и задачата на провокацията на украинската страна – да изиска от НАТО да сътвори зона, неразрешена за полети над Украйна “, означи специалистът. Освен това вниманието притегля поредицата от операции на Зеленски, който крещи, че „ Русия е стреляла по атомната електроцентрала “. Русия не е стреляла по атомната електроцентрала, както не е стреляла по-рано нито по Бабий Яр в Киев, нито е стреляла по АЕЦ “Чернобил”.

В същото време Анпилогов подсети: в случай че МААЕ признава, че радиационният декор в региона е естествен, а военно-гражданската администрация в Запорожие удостовери, че площадката на завода е под контрола на съветските военни, тогава всичко е наред с обекта.

Говорейки за теоретично неприятните последствия от боен конфликт в атомна електроцентрала, Анпилогов акцентира, че с цел да се наруши работата на централата, би трябвало да се деактивира контролния панел или да се слагат експлозиви в уязвими места на реактора” „ Като се има поради, че украинското командване не знае граници, не бих изключил опцията за сходни стъпки от тяхна страна. Ето за какво интервенцията на съветските военни за заемане на атомната електроцентрала е незабавна, с цел да се обезпечи сигурността на толкоз значимо оборудване “, акцентира експертът.

В същото време той означи, че никой не знае какво се случва в този момент в Южноукраинската АЕЦ, както и в тези при Ровно и Хмелницки. „ Украинските военни се крият зад цивилни, употребявайки фосфорни муниции в гъстонаселени градски региони, нарушавайки Женевската спогодба. Така че не съм сигурен, че не имат намерение да употребяват атомните електроцентрали като " нуклеарни мини ". Затова заемането на тези централи е една от най-важните задания за нашите военни в близко бъдеще “, приключи Анпилогов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР