поиска становище от Народното събрание и Националното бюро за контрол

...
поиска становище от Народното събрание и Националното бюро за контрол
Коментари Харесай

Гешев иска становище заради проблем със СРС-тата

изиска мнение от Народното събрание и Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства по отношение на процедурите по прекратяване потреблението на СРС-та и унищожаването им след закриването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратури.  

Според Прокуратурата не е ясно кой ще е съдът, към който следва да се изпратят документите за използването на СРС -та по каузи на Спецпрокуратурата и за заличаване на информацията от тях, съобщиха от държавното обвиняване на формалната си Фейсбук страница.

В мнението се показва, че от 27 юли прокурорите имат 7-дневен период да изпратят неприключилите наказателни производства по подготвеност на други прокуратури, в това число и информацията за прилаганите все още на закриването СРС. Към тази дата магистратите към този момент ще са преназначени в други прокуратури и няма да имат качеството на прокурори в профилираните прокуратури, респективно наблюдаващи прокурори по съответни каузи.

При прекратяване използването на СРС наблюдаващият прокурор е задължен неотложно да уведоми съда, дал разрешението за използването им, а с цел да унищожи информацията, събрана в хода на използването им, е належащо да получи позволение в десетдневен период. В едномесечен период прокурорът би трябвало да съобщи отчет на съдията, разрешил специфичните разследващи средства. 

В мнението се добавя, че има риск разпорежданията за заличаване на събраната посредством СРС информация, която няма да се употребява за правене на материални доказателствени средства, да бъдат възприети като издадени от незапознат орган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР