Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по

...
Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по
Коментари Харесай

Лечева: Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по Младежките програми

Похарчени са погрешно средства за близо 5 млн. лева по Младежките стратегии. За това сигнализира служебният министър на спорта Весела Лечева в предаването Тази заран по bTV. Министърът на младежта и спорта съобщи, че средствата са изхарчени по Младежките стратегии по време на ръководството на предходния министър Радостин Василев, който подписал 38 контракта с организации – едно от сдруженията се отказало от плана. Лечева добави, че ще алармира прокуратурата в миг, в който е подготвена с всички инспекции, като се надява това да стане до края на мандата й след няколко седмици .

„ Да, несъмнено, няма по какъв начин, виждаме въодушевлението на хората в залата. Искрено им пожелах триумф и класиране на Олимпийските игри, пожелаваме триумф и на ансамбъла. Надявам се в последна сметка да има резултати, тази устойчива политика, даже да е придружена с дадени проблеми, да даде своите резултати. Зарадваха ме с орден и от Европейското по спортна стрлеба, това са предстоящи триумфи. Това е нашата цел - нашите положителни експерти да видят възмопжности за реализация тук, защото са доста ниски възнагражденията за тях, би трябвало да се откри метод и поддръжка от страната. Беше създадена особено стратегия точно за финансиране на българските треньори и експерти, тя може да бъде даже усъвършенствана “, стартира тя във връзка с българските триумфи на международните шампионати по художествена гимнастика и битка, където спечелихме към този момент общо пет сребърни оценки.
Весела Лечева.
Лечева разяснява и тематиката със случая на натравяне в спортно учебно заведение в Пловдив . „ Да, това е доста противен факт, ние сме в непрестанен контакт с шефа на учебното заведение, част от децата са под медицински надзор, други са със своите фамилии. Сигнализирани са всички служби, след констатациите ще вземем своите решения. Ден преди този случай ние бяхме събрали всички шефове на спортни учебни заведения в Министерството, направихме един обширен обзор, видяхме че има много недостатъци – учениците са принудени да употребяват публичен превоз, част от спортните уреди са отдалечени от учебните заведения. Едно спортно учебно заведение би трябвало да предлага опция за двуразова подготовка. Когато обсъждахме проблемите във връзка с спортните учебни заведения, никой не засегна тематиката за храна, очевидно са намерили положителни благоприятни условия, само че за жалост такива случаи се случват. Разбира се, че би трябвало да се намерят аргументите и всеки от отговорните да понесе своите последици “.

„ Това е една моя дълготрайна цел, бях декларирала, че би трябвало да се вкарат стандарти във връзка с учебните дворове и салони. Всеки един двор да бъде разчертан за няколко типа спорт. За страдание, тези 25 млн. по времето на ГЕРБ бяха раздадени на няколко компании, не последва никакво деяние, водят се правосъдни каузи. Няма нищо във връзка с шумно декларираната политика, всичко е в правосъдните зали. Мисля, че няколко компании са върнали средствата по тези публични поръчки, заложени са правосъдни искове, водят се каузи, тъй че чакам резултати от тях. За голямо мое страдание средствата, които са предоставени, стопират опция за всякакво решение “.

Спортният министър разяснява и протичащото се с комплекса „ Червено знаме “ . „ Това, което наследих от предходното министерство, да се възвърне спортното оборудване, това е най-лесният метод да се налеят едни 50 млн. за ремонт – съгласно мен могат да се похарчат по-ефективно за ново създаване на оборудването. Давам образец с волейболната зала - би могло да се направи по този начин, че да се построят няколко волейболни зали, тъй че да упражняват разнообразни деца и клубове едновременно. Тези 50 млн. страната да ги влага в съвременни спортни подготвителни уреди, тъй че да дават отговор оптимално на европейските условия. До този стадий е стартирано проучване на структурата на съществуващите спортни съроъжения, следва втори стадий, а точно среща с хората, които вършат това проучване – би трябвало доста по-широка полемика за похарчването на тези 50 млн. Направих среща със основния проектант Здравко Здравков, защото касае терен на територията на Общината, във връзка с това по какъв начин може да наподобява целия „ отбор “ – зала „ Арена Армеец “, помощна зала и подготвителни уреди “.

„ Това, което на мен ми направи усещане, първо този софтуерен артикул изобщо не е бил заложен в бизнес програмата като разход. Този разход е извънредно тежък за опциите на сдружението – 1 700 000 за софтуерен артикул, който самичък по себе си е първокласен, той може да се имплентира за предприятия, които имат хиляди консуматори. Национална спортна база, там може да се обслужат с надалеч по-евтини стратегии, само че най-хубавото е, че организирахме диалози със притежателя на компанията, с който ще подпишем анекс да се върнат парите. Пряко договаряне, не желая да влизам в детайлности в този момент, само че най-важното е, че нашият интерес е страната да бъде предпазена, ние ще получим назад парите, което за нас е доста добре “.

Лечева разкри и за погрешно разходване на средства по Младежки стратегии по времето на предходния министър на спорта Радостин Василев. Той е подписал 38 контракта с организации, които не разходили средствата вярно за посочените стратегии . „ Наем на зала за обучителен модул за два дни – 6800 наем за един ден, ще попитам търновци да ми посочат една зала, на която се вършат семинари за такава цена. За един ден – 7400 лева, сами разбирате, че това не е съществено. Подписът е на господин Василев – за Велико Търново общата сума за концерта е 86 000 лева Изискала съм данни от всички организации за всички събития по своите проекти, напълно ненадейно тази организация подаде, че се отхвърля от тоя контракт и се отхвърля от тези пари. Има няколко такива случаи, да ми показват график, с цел да бъдат проследени дали ще дават отговор на тези мащаби. Има две организации с много по-малка сума, само че идентични управителни тела “.

„ Това приказва за извънредно погрешно разходване на средства по Младежките стратегии. Близо 1 400 000 лева ще бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта, чака се в реалност да се трансформират разпоредбите, тъй че средствата да се харчат транспарантно и да отидат при младежите. Тези 38 контракта са подписани от Радостин Василев, в границите на близо 5 млн. лева Второто сдружение се е отказало от плана. Ще алармирам в миг, в който съм подготвена с всички инспекции, тъй че да ги дава на съответните органи, в границите на моя мандат. Очаквам да има постоянно държавно управление, България има потребност от мощно и устойчиво държавно управление. Аз няма да откажа да остана на поста, имам своята отговорност, в случай че се наложи, мога да продължа, само че се надявам да има постоянно държавно управление “, приключи тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР