Погромите бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се

...
Погромите бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се
Коментари Харесай

СДВР след протеста: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат столица

" Погромите бяха проявени от почитатели на футболни агитки, които се бяха събрали на авансово деклариран кротичък митинг. Видяхте митингът какъв брой беше кротичък и до какви техни дейности се стигна. Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица ", акцентира Николов.

По думите му, в случай че униформените не бяха приложили реципрочни дейности и ограничения, демонстрантите е било допустимо да потрошат цялото имущество и да пострадат доста почтени жертви, в това число и публицисти, които са следели действията от първа линия.

" Безпрецедентна експанзия " - по този начин дефинира събитията от нощес и заместникът му старши комисар Стефан Иванов и изясни, че в случай че е належащо, ще бъде сезирана и прокуратурата.

" Преди започването на декларирания кротичък митинг предприехме голям брой мероприятия, с които ограничихме проведеното внасяне на много огромно количество пиротехника, боксове, железни палки и други неразрешени движимости и предмети, неприемливи за такова мероприятие на територията на София. В един миг протестиращите без никаква причина за техните дейности от наша страна агресираха дотам на невиждана експанзия ", описа Стефанов.

Снимка: БТА

И добави, че униформените на първа линия не са били с каски и шлемове, когато стачкуващите са почнали да чупят пътната инфраструктура - павета, колчета, плочки, паркинг детайли.

Бяха застрашени животът и здравето освен на чиновниците на реда, само че и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предизвестия да прекратят тези дейности, предприехме дейности за разпространяване на тълпата за запазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място ", посочи още Стефан Иванов.

Представителите на Министерство на вътрешните работи прецизираха, че са употребявани общо 2 водни оръдия, като занапред следва жителите да подават сигнали за развалено имущество - коли и прозорци на жилища.

Снимка: БТА

Арестуваните са 33-ма, като измежду тях има и малолетни лица. Предстои установяването и издирването и на други жители.



Главен комисар Николов посочи още, че служителите на реда са получили цялостно подпомагане от Столичната община.

Снимка: БТА

Оттам пък оповестиха, че над 80 детайла от градската инфраструктура са с открити вреди.  Счупени или изгорели са 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за боклуци, 17 тръбнорешетъчни загради, други уреди на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за колела и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община са били на терен.

По заповед на кмета на София още от среднощ стартира почистването на улиците сред Националния стадион " Васил Левски ", Министерството на спорта и Софийския университет " Св. Климент Охридски " от екипите на почистващите компании и столичния инспекторат, оказва се от известието. Пътните платна са почистени машинно, а от тази заран стартира и метене на тротоарите.

Столичната община ще изиска от уредника на митинга възобновяване на вредите по обществената инфраструктура, допълват от пресцентъра на Общината.

При координиране на митинга уредникът е известен да не позволява замърсяване и увреждане на градската среда.

Малко по-рано от " Пирогов " осведомиха, че към момента 14 от потърпевшите при митинга с са минали през Спешното отделение болницата.

Направени са им подробни прегледи. Нито един няма показания, че се нуждае да остане за болнично лекуване. Ето за какво всички са освободени, оказва се от прессъобщението.

Екипите на Центъра за незабавна здравна помощ - София са прегледали 24 потърпевши при митинга против управлението на Българския футболен съюз (БВФ) в столицата, оповестиха от Центъра нощес, прибавя Българска телеграфна агенция.

На място са били изпратени 17 коли за спешна помощ. По първични данни от Центъра един от потърпевшите, който е с контузия на главата, е признат във Военномедицинска академия (ВМА). Друг потърпевш, който е щедро напръскан със спрей, е признат в болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ". Един интоксикиран е превозен в болница " Пирогов ", споделиха още от Центъра.

Двама потърпевши по време на митинга са признати в болница " Св. Анна ", оповестиха през вчерашния ден от болничното заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР