Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за

...
Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за
Коментари Харесай

Природозащитници и рибари погребаха Струма и язовир Пчелина

Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви ограничения за това. Така уредникът на днешния митинг пред РИОСВ-Перник Марио Антонов презентира събитието. Антонов е лицето на Централната рибно-опазваща организация.
Сподели с твоите другари
Антонов е безапелационен, че той и негови приятели-доброволци са открили, че в язовир " Пчелина " е измряла 2 тона риба, а държавните институции в действителност и това не са създали. Той е убеден, че повода е замърсяване с промишлени води . Антонов сподели и две проучвания – от лаборатория от Казанъл и от Финландия, които демонстрират съществуване на голям брой тежки метали, в това число арсен и хром.
Не мога да се съглася с тези изказвания. Проверени са 12 предприятия, глобени са 6. На всички сигнали е реагирано навреме, разяснява Анелия Дренска от РИОСВ-Перник. По думите ѝ пред Нова телевизия е правена инспекция в акредитирана лаборатория, която открила по-топла вода, което намалило равнището на О2 в Пчелина т.е. – битово-фекално замърсяване , не промишлено.
" Всяка интервенция в язовира ще утежни положението – по тази причина всяко зарибяване би трябвало да бъде в съгласие ", сподели още Дренска особено за положението на " Пчелина ".
Същевременно Светослав Токов от ИАРА беше безапелационен, че е участвал на всички зарибявания и те били с нужните документи. Той счита и, че оправданията на екоминистъра Нено Димов, на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция за естествени аргументи са несъстоятелни.
Марио Антонов пък настоя, че язовирът не е изработен като утайник, както твърди Дренска. " Искам госпожата да ми покаже един закон, съгласно който река Струма е отпаден канал ", сподели той. " Казах, че язовирът е строен като утайник през 1975 година – може да се ревизира и в отчета на Българска академия на науките ", отвърна тя. " Това, че институциите сте го трансформирали в утайник, не значи, че е подобен ", съобщи Антонов.
СНИМКИ от събитието вижте в ТАЗИ ГАЛЕРИЯ!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР