Поглеждайки назад към последната година и половина на енергийната криза

...
Поглеждайки назад към последната година и половина на енергийната криза
Коментари Харесай

Пет урока от енергийната криза в Европа

Поглеждайки обратно към последната година и половина на енергийната рецесия в Европа, генералният шеф по енергетиката в Европейската комисия Дите Юл-Йоргенсен очерта пет поучения, представени форума Enlit.

Говорейки при откриването на Power Summit на Eurelectric 2023 в Брюксел, тя акцентира, че е добре да се обмислят изводите от енергийната рецесия, с цел да се слагат стъпките за деяние в подтекст.

Тя посочи пет урока, които Европейската комисия научи, до момента в който управляваше рецесията.
1. По-силни дружно
Има провокации, които са от естество, което изисква взаимни дейности, с които нито една от нашите държави-членки не може да се оправи сама “, сподели Юл-Йоргенсен.

Според генералната дирекция по време на енергийната рецесия на всички участници в Европа е станало ясно, че „ дружно сме по-силни “.

Затова тя насърчи всички да се възползват оптимално от тази причинност и съдействие, с цел да изградят допустимо най-хубавия метод за справяне, с цел да бъдат подготвени за смяната, която се случва в промишлеността в Европа.

„ Видяхме механизми за взаимност, видяхме взаимна пазарна интеграция и видяхме всички районни групи, преминахме към взаимно закупуване на природен газ, за ​​да засилим позицията си. Всичко това бяха общи ограничения, които никой не би помислил за вероятни преди, само че видяха необятна поддръжка и консенсус “.
2. Международните партньорства са основни
Според Юл-Йоргенсен мантрата да сме по-силни дружно излиза отвън границите на Европа и е използвана и към интернационалните партньорства.

Тя сподели, че връзките с околните съдружници са станали още по-тесни и съдействието е изведено на „ изцяло друго равнище “.

Тя засяга работната група ЕС-САЩ по енергетиката,  сътрудничеството сред тях, партньорствата със прилежащи страни като Норвегия и Обединеното кралство, както и нови енергийни съюзи със Средиземноморието.

И по-късно, несъмнено, нашите непосредствени съседи, Западните Балкани, Украйна и Молдова. Говорим за в двете посоки подсилване на съдействието, с цел да помогнем на тези, които имат потребност от помощ, и тези, които би трябвало да бъдат по-близо до нас “.
3. Надграждайте мощните си страни
Юл-Йоргенсен призна, че зависимостта от съветския газ е уязвимост за Европейския съюз, само че в това време има и няколко мощни страни, а точно „ нашият вътрешен пазар, нашата взаимосвързаност, съществуващата инфраструктура, способността ни да работим дружно, капиталови условия. “

В отговора на рецесията, съгласно нея, Европейската комисия се опита да надгради тези мощни страни,

с цел да подсигурява, че отговорът на рецесията ще укрепи и утвърди нашия вътрешен пазар като наша основна полезност “.

Привеждането на солидарността в деяние също беше от основно значение, само че Европейска комисия трябваше да разбере по какъв начин да укрепи този принцип, както и да обясни какво значи това в действителна рецесия.
4. Съчетайте отговорите на енергийната рецесия и рецесията с климата
Юл-Йоргенсен счита, че енергийната рецесия и рецесията с климата са две паралелни рецесии. Поради това тя акцентира значимостта на съгласуването на енергийния отговор с дейностите в региона на климата.

Трябваше да се уверим, че всичко, което направихме по време на рецесията, е в сходство със стратегическата цел за климатична индиферентност до 2050 година, че няма да се отклоним от тази цел и че не сме забавили тази нужна смяна в нашите енергийни системи “, споделя тя.

„ Видяхме, че Европейската зелена договорка – повече възобновими енергийни източници, повече енергийна успеваемост – ще бъде най-хубавият метод да ни направи по-сигурни, освен за зелена сила или налична сила, само че и за нашата енергийна и икономическа сигурност. Стълбовете на REPowerEU са в цялостно сходство с този блян за климатична индиферентност. “
5. Икономическата, енергийната и климатичната сигурност вървят ръка за ръка
Накрая тя акцентира, че икономическата сигурност на Европейски Съюз е значително обвързвана с енергийната сигурност и сигурността на климата.

Следователно „ би трябвало да се уверим, че нашите политически цели работят дружно за икономическа сигурност, за стратегическа автономност, за устойчивостта на нашите енергийни системи “.

Поради устойчивостта на нашите енергийни системи и със стратегическата автономност ние също ще бъдем стопански сигурни в по-класическия смисъл. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР