/Поглеед.инфо/ От Музикалната академия на Китай до Института за изследване

...
/Поглеед.инфо/ От Музикалната академия на Китай до Института за изследване
Коментари Харесай

Чън Сяодуо – певицата, която насърчава модернизация на операта в Китай

/Поглеед.инфо/ От Музикалната академия на Китай до Института за проучване на операта към Пекинския университет, от пекинския спектакъл „ Боли “ до нюйоркския „ Карнеги хол “, от премията за реализатори „ Уанхуа “ до премията за театрални изкуства „ Мейхуа “, младата оперна певица Чън Сяодуо непрестанно се стреми да се усъвършенства. Нейна цел е да промени бъдещето на цялата оперна промишленост в Китай.

„ Чай или кафе? “ Това е нещото, сред което постоянно би трябвало да избират жителите на огромните градове. Чън Сяодуо нормално избира чая. През предходната година тя включи осъществявания на обичайната пекинска опера в концерта за докторската си степен и получи висока оценка от слушателите. Въпреки че операта е западно изкуство, китайските артисти се пробват да заимстват хрумвания от обичайните жанрове. „ Модернизацията и адаптирането на западната опера към китайските условия е от значимо значение за младите артисти “, споделя Чън Сяодуо.

Тя е родена в провинция Хунан, от където са излезли доста надарени национални артисти. Чън Сяодуо от дребна обича да пее и по тази причина кандидатства в Музикалната академия на Китай. Първата година не я одобряват, само че тя е окуражена, не се отхвърля и идващият ѝ опит е сполучлив.

След като постъпва в академията преподавателите ѝ я поучават да се пренасочи от националното пеене към операта. Чън Сяодуо взема решение да ги послуша. Новата компетентност се оказва по-трудна и изисква повече старания. След като приключва, тя работи в един от най-големите оперни театри на Китай – Националния спектакъл за опера и танци.

След 4 години получава основна роля, само че младата певица към момента не е уверена в професионалните си умения и постоянно мисли за бъдещата си кариера. „ Как да стана една отлична певица и актриса? В каква посока да поема? С какъв брой избора и пространство разполагам? “ Това са въпросите, на които Чън Сяодуо се пробва да откри отговори.

Тогава тя гледа зрелище на кантонската опера, в което взе участие неин обичан артист. Въпреки че е по обичаен сюжет в спектакъла са интегрирани редица нови хрумвания. След като пада завесата Чън Сяодуо не може да сдържи сълзите си. " Един артист е в положение да направи толкоз доста неща! Той може да обогати сюжета с хрумвания и да се показва по-свободно. “ Този театър я въодушевява и тя продължава по пътя на изкуството с по-смели стъпки. Чън Сяодуо задълбочава изследванията си в региона на операта в Пекинския университет, след три години прави независим концерт, печели редица награди в Китай. Тези триумфи последователно трансформират метода ѝ на мислене. След като приключва Пекинския университет Чън Сяодуо споделя, че в процеса на образование е натрупала потребни познания от преподавателите, като в това време са изникнали доста нови въпроси. Тя стартира да мисли в каква посока би трябвало да се развива оперната промишленост като цяло. Какъв път би трябвало да поеме тя, изключително в Китай? Отговорът на тези въпроси би трябвало да търсят дружно всички оперни артисти в страната.



По това време Чън Сяодуо е уверена, че операта се нуждае от рационализация и адаптиране към локалните условия. Затова си слага за задача да се опита да внесе повече китайски детайли в това западно изкуство. Така се появява операта " Лин Хуейин ". В този план Чън Сяодуо е освен реализатор, само че и продуцент. Тя би трябвало да улови посоката на целия театър и това ѝ коства доста старания. " Напрежението бе огромно. Актьорът извършва ролята си, а продуцентът поема всички отговорности. В предишното методите бяха разнообразни. След като е подготвен, сюжетът се предаваше на режисьора, композиторът пишеше музиката и се преминаваше към идната стъпка. “ В подготовката на „ Лин Хуейин " Чън Сяодуо и целият ѝ екип действат по друг метод. Те работят дружно и се поддържат в опит да отговорят на всички условия на публиката. С общи старания резултатът е повече от засищащ. " Въпреки че имаше някои обрати, всички бяха удовлетворени от крайния резултат. Надявам се, че моите изследвания ще дадат някои нови хрумвания за основаването на модерни китайски опери ", споделя Чън Сяодуо.

В момента тя следва докторантура в Музикалната академия на Китай и приготвя дипломната си работа. " Най-прякото проявяване на модернизацията и акомодацията на западната опера към китайските условия е новият прогрес във връзка с наличието. То е по-близко към тематиките, които вълнуват настоящето общество. Новите произведения са с ново схващане за китайската опера “, споделя тя.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР