Погледите на защитниците на свободната преса и служителите на американското

...
Погледите на защитниците на свободната преса и служителите на американското
Коментари Харесай

Екстрадират Джулиан Асандж в САЩ?

Погледите на бранителите на свободната преса и чиновниците на американското разузнаване са ориентирани към Лондон, където Върховният съд би трябвало да се произнесе за ориста на Джулиан Асандж. Вашингтон желае той да бъде екстрадиран, с цел да се изправи против 18 обвинявания, свързани с хакване и кражба на секретни материали. Но има опасения и въпроси какво ще значи за шпионските организации и медиите, в случай че Асандж най-сетне бъде изправен пред съда в Съединените щати. Това написа Voice of America (VOA)

" Той е човек, който въодушевява ", споделят някои негови почитатели. Но по какъв начин хората виждат Джулиан Асандж и работата на неговия уеб страница за подаване на сигнали, наименуван WikiLeaks, зависи от това къде се намират. „ Последиците върху свободата на печата в действителност зависят от това по какъв начин категоризираме самия Джулиан Асандж. Журналист ли е? Някакъв отстъпник ли е? Активист ли е? Хакер ли е? ", споделя Рой Гътърман, шеф на Центъра за свободно слово в университета в Сиракюз, Съединени американски щати.

„ Няма значение дали мислите, че Джулиан Асандж е публицист. Важното е, че той е упрекнат и прокуратурата всъщност твърди, че той е взел участие в постоянни действия по събиране на секретни материали ", споделя Тревър Тим от Фондация за независимост на печата.

„ Ако той бъде приет за отговорен и правосъдното гонене бъде прекъснато, това значи, че всички тези неща, които публицистите вършат през цялата си кариера, ще бъдат криминализирани ", счита той.

Но многократното разпространяване на класифицирана информация провокира реакциите на висши чиновници на американското разузнаване.

„ Време е да накажем WikiLeaks за това, което в действителност е, недържавна враждебна разследваща работа, постоянно подстрекавана от страни като Русия ", споделя Майк Помпео, шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ в администрацията на Тръмп.

Съединени американски щати упорстват Асандж да бъде екстрадиран, с цел да му бъдат повдигнати обвинявания в кражба и издание на секретни материали от военни интервенции в Ирак и Афганистан дружно с разгласителя на информация Челси Манинг. Твърди се, че двамата са изложили на риск живота на информатори.

Ако бъде приет за отговорен, Асандж може да бъде наказан на до 175 години затвор в Съединени американски щати. Поддръжниците му го възприемат като самоуверен публицист, който е разкрил военни закононарушения, показва ДПА.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР