Поевтинялата турска лира и атрактивните цени привличат все повече български

...
Поевтинялата турска лира и атрактивните цени привличат все повече български
Коментари Харесай

Привлечени от евтините цени, все повече българи и гърци пазаруват в Турция

Поевтинялата турска лира и атрактивните цени притеглят от ден на ден български и гръцки купувачи в турската провинция Одрин. За да улеснят големия брой хора от прилежащите страни, идващи да пазарят, търговците в региона към този момент афишират цените на български и гръцки език, споделя турският вестник Daily Sabah.

Българските уеб уеб сайтове и речниците за мини-пазаруване също са употребявани от локалните търговци за по-лесна връзка с клиентите, a общината употребява реклами на български и гръцки език, с цел да притегли повече туристи в града.

Купувачите нормално идват в града рано в петък с рейсове. Купуват плодове и зеленчуци от публичния пазар, сувенири и локални артикули от градските базари, козметика и облекла от магазините в центъра.

Витрините на магазините в региона са накичени с надписи на български и гръцки език. В доста от комерсиалните обекти има най-малко по един чиновник, който приказва някой от двата езика.

Такъв е казусът с родения в Турция Гюлюхан Али - той е български жител, който работи в магазин за почистващи артикули в Одрин.

" Продаваме артикул, който коства 100 турски лири (около 30 лева) в България, само че тук той е 70-80 турски лири (22-25 лева). Ето за какво те избират да купуват от нас ", споделя Али.

Продуктите в парфюмериен магазин на централната улица " Сарачлар " също се радват на огромен интерес. Повечето задгранични клиенти, които посещават града, не наложително си купуват парфюм.

" Това е доста претрупан интервал. Тъй като продаваме по-евтино от безмитния магазин, те избират да пазарят от нас. Обикновено продаваме на българите през уикендите и на гърците през седмицата. Имаме клиенти, които идват приблизително 2 пъти месечно ", споделя търговецът Фуат Текин.

Живеещата в Солун Мария Пападопуло е пристигнала с няколко свои другари с главната концепция да пазарят. " Всичко е по-евтино в сравнение с в Гърция ", показва тя.

Служителят в общинската полиция Мехмет Саврук, който работи 10 години на публичния пазар на Одрин се оправя с проблемите на българските клиенти, тъй като приказва български.

" Знаех малко български, а след това вървях на курс и научих повече. Когато има проблем, търговците на пазара ме викат, оказвам помощ и на българските клиенти ", споделя той.

За да се решат проблемите в връзката сред търговците и задграничните купувачи, на търговците са раздадени мини речници на български език.

" Подготвихме мини речник с 250 думи на български за търговците, с цел да поддържат връзка по търговски въпроси с задграничните клиенти. Те запомнят думите в речника и поддържат връзка по-добре с българските клиенти. Следващата седмица ще разпространяваме и гръцки речник ", споделя Бюлент Реисоглу, ръководител на сдружението на пазарните търговци Ulus.

Щом клиентът пита за цената на нещо, търговците го намират в речника и го споделят на български език, с цел да поддържат връзка по-добре, споделя Байрам Ихламур, който от 5 години има сергия на пазара.

Общината популяризира града както на български, по този начин и на гръцки език, с цел да притегли повече туристи.

" Един български клиент харчи сред 100 и 150 лв., а гръцкият харчи сред 50 и 80 евро. Търговците в Одрин и клиентите са в съседски връзки. Собствениците на магазини даже продават на заем за клиенти, които нямат никакви пари ", показва кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

Търговците в града стартират да вършат своите уеб страници на български език. Купувачите могат да посетят уеб страницата на търговеца и да ревизират цените, преди да изоставен страната си.

Тези, които желаят да доближат до повече клиенти, споделят своите акции и промоции с български и гръцки брошури посредством обществените медии.

" Клиентите ни купуват водопроводни кранчета и керамика. Продукт, който продаваме тук за 23 лири (7.20 лева), се продава за 23 лв. в България, което е към 100 лири ", споделя Левент Йозкан, шеф на магазин за строителни материали.

" Клиентите ни от време на време вземат едновременно всички артикули, от които се нуждаят, и ни ги поръчват. За да избегнат митниците, те последователно ги придвижват в страната си. Ние им ги резервираме тук ", показва Йозкан./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР