Подводният газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил повреден, а

...
Подводният газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил повреден, а
Коментари Харесай

Морски газопровод между Естония и Финландия е бил прекъснат

Подводният газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил развален, а мястото на повредата е открито, оповестяват от офиса на финландския министър председател Саули Ниинисто в известие до медиите, представено от Ройтерс. Повреден е и намиращият се наоколо телекомуникационен кабел.

" Много евентуално е вредите по газопровода и телекомуникационния кабел да са вследствие на външна интервенция ", споделя министър председателят в известието. " Днес приказвах с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. НАТО е в подготвеност да помогне в следствието ". От НАТО са удостоверили, че ще оказват помощ на съдружниците си.

Финландски медии оповестиха по-рано през днешния ден, базирайки се на източници от службите за сигурност, че повредата не е станала инцидентно, а в този момент това е доказано на най-високо ниво, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Спадането на налягането в тръбата стана извънредно бързо, което значи, че повредата не е дребна. Засега обаче повода остава неразбираема ", съобщи за балтийски енергиен специалист, поискал анонимност.

Говорител на естонския газов оператор " Елеринг " (Elering) уточни, че не може да бъде изключено нито една причина, в това число и бойкот, за повредата на тръбата и кабела.

Газопроводът " Балтикконектор " (Balticconnector), който е дълъг 77 км, беше спрян рано сутринта в неделя, защото беше открито приключване на газ. Финландският оператор на тръбата " Газгрид " (Gasgrid) заяви, че ремонтът ще отнеме месеци.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР