Подводните кабели са невидимата сила, движеща интернет(снимка: CC0 Public Domain) Глобалният

...
Подводните кабели са невидимата сила, движеща интернет(снимка: CC0 Public Domain)
Глобалният
Коментари Харесай

Сривът на Facebook: от повредени кабели в Червено море?


Подводните кабели са невидимата мощ, движеща интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният срив на услугите на Meta по-рано през днешния ден евентуално е породен от щета на подводните кабели за данни в Червено море вследствие на офанзива от хусите. Това е една от версиите, към която клонят репортажите в западни медии.  

Повреда на подводните кабели в Червено море отпреди няколко дни е довела до спиране на телекомуникационните мрежи. Доставчиците са били принудени да пренасочват до една четвърт от трафика сред Азия, Европа и Близкия изток, в това число интернет трафика, заяви CNN.

Кабелите, принадлежащи на четири огромни телекомуникационни мрежи, са били „ прекратени ”, причинявайки „ обилни ” разстройства в информационните мрежи в Близкия изток, съгласно хонконгската телекомуникационна компания HGC Global Communications. Около 25% от трафика сред Азия, Европа и Близкия изток е бил обиден, съгласно публично изказване на HGC от понеделник.
още по темата
Компанията заяви, че пренасочва трафика, с цел да сведе до най-малко разстройствата за клиентите, и също по този начин „ уголемява помощта на засегнатите бизнеси ”. HGC не споделя по какъв начин кабелите са били развалени или кой е виновен за това.

Базираната в Южна Африка компания Seacom, която има една от засегнатите кабелни системи, съобщи пред CNN, че ремонтът няма да стартира най-малко още един месец, частично заради времето, належащо за обезпечаване на разрешителни за работа в региона.

Подводните кабели са невидимата мощ, движеща интернет, като доста от тях са финансирани през последните години от интернет колоси като Гугъл, Microsoft, Amazon и Фейсбук Meta. Повредата на тези подводни мрежи може да аргументи всеобщи спирания на интернет, както се случи след земетресението в Тайван през 2006 година, отбелязва CNN.

Унищожаването на кабели в Червено море идва седмици, откакто формалното йеменско държавно управление предизвести за опцията бунтовниците Хути да се насочат към кабелите. Подкрепяните от Иран бойци към този момент прекъснаха световните вериги за доставки, като нападнаха търговски кораби в решаващия воден път.

Миналата седмица израелският информативен бюлетин Globes допусна, че хусите стоят зад повредата на кабелите. Лидерът на йеменските бунтовници Абдел Малек ал Хути отхвърли обвиняванията. „ Нямаме желание да се насочваме към морски кабели, осигуряващи интернет на страните в района ”, сподели той.

Оттогава хусите упрекват английски и американски военни елементи, настоящи в региона, за вредите, съгласно обява на формалната осведомителна организация на бунтовниците.

CNN се свърза с държавните управления на Обединеното кралство и Съединени американски щати за коментар. Главният цифров шеф на Seacom Пренеш Падаячи сподели, че приемането на разрешителни от йеменските морски управляващи за ремонт на кабелите може да отнеме до осем седмици. „ Клиентският трафик ще продължи да се пренасочва, до момента в който не успеем да изправим разваления кабел ”, добави той.

Сред другите наранени мрежи е Азия-Африка-Европа 1, кабелна система от 25 000 километра, свързваща Югоизточна Азия с Европа през Египет. Повреден е също Europe India Gateway (EIG), който свързва Европа, Близкия изток и Индия – главен вложител в него е Vodafone, който е отказал коментар.

Според информация от уеб страницата на компанията, Vodafone може да изпраща интернет трафик през към 80 подводни кабелни системи, които доближават до 100 страни.

Повечето огромни телекомуникационни компании разчитат на голям брой подводни кабелни системи, което им разрешава да пренасочват трафика при положение на спиране, с цел да обезпечат непрекъсната услуга.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР