Подвижният състав на БДЖ умишлено се унищожава и разграбва. Това

...
Подвижният състав на БДЖ умишлено се унищожава и разграбва. Това
Коментари Харесай

Държавата планира да даде 840 млн. лева за бавни влакове

Подвижният състав на БДЖ съзнателно се унищожава и разграбва. Това оповестиха специалисти от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщи Actualno.com.

На конференция през днешния ден (5 юли) те оповестиха, че със свое решение държавното управление възнамерява да влага 840 млн. лв. през идващите 10 години за доставка на 42 броя пътнически влака със скорост от единствено 160 км/ч.

Веселин Кирев от самодейността изясни, че това е в цялостна диаметралност на това, което вършат страните в Европа. " В страните от Европейски Съюз всеобщо са построени или се построяват високоскоростни мрежи за над 250 км/ч , а в редица страни по света скоростта е от 400 до рекордните 605 км/ч ", съобщи той.

На конференцията стана ясно, че от 2007 година до момента са изразходвани към 3.8 милиарда лв. за замяна на железопътната инфраструктурата. Предвиждат се още 13 милиарда лв. вложения според утвърдената Интегрирана транспортна Стратегия 2030.

Повече от година се приготвя тържна документи за възобновяване на преносимия състав, който да дава отговор на осъвременената инфраструктура . Подготвените параметри на публичната поръчка са основани на изработен разбор от академични преподаватели и експерти от сектора.

" Изненадващо, безусловно в последните дни, преди предстоящото оповестяване на публичната поръчка, се появява информация за смяна на базови параметри, които обезсмислят концепцията за модернизиране на пътническите влакове и навеждат на мисълта, че още веднъж търгът се приготвя за авансово избран печеливш участник, в ущърб на публичния интерес на българския поданик ", разгласи Кирев.

По думите му доставката на нов преносим състав, поддържащ скорост от до 160 км/ч, е изцяло несъответстваща на актуалните транспортни действителности, в случай, че в естествения свят влаковете за 250 км/ч се считат за стандартни.

Той слага и въпроса за какво БДЖ е решило да купува къси влакове с до 230 места , в случай, че бъдещето е на екологичния и насърчаван от Европейски Съюз жп превоз, а не на изхвърляните нездравословни излъчвания на рейсовете.

Още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР