Подвижните избирателни секции за карантинирани или изолирани, в които ще

...
Подвижните избирателни секции за карантинирани или изолирани, в които ще
Коментари Харесай

ЦИК обяви как ще гласуват хората под карантина или изолация

Подвижните изборни секции за карантинирани или изолирани, в които ще се гласоподава, ще се образуват, в случай че до три дни преди деня на вота - 14-и ноември, има не по-малко от 7 подадени заявки до кмета на общината, обитаемото място или региона. Това реши Централната изборна комисия.

В рамките на общината или изборния регион една Коронавирус секция ще може да обслужва повече от едно обитаемо място. Право да гласоподават в специфичната секция ще имат поставените под наложителна карантина или изолираност от 1-ви до 14-и ноември в това число. Заявленията ще се подават от 1 ноември, гласи признатото решение.

В същото време ЦИК ще обмисля в допълнение по какъв начин да се предотврати опцията карантинирани или изолирани да гласоподават в секцията си по сегашния или непрекъснатия адрес, като по този начин слагат под риск останалите гласуващи и членовете на секционните комисии. Въпросът за полемиката сложи Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, като разгласи, че към днешна дата карантинираните или изолираните са 137 000. Томов изрази подозрение, че ще могат да се разкрият толкоз доста Коронавирус секции.

ЦИК към този момент отхвърля опцията те да бъдат заличавани от изборните описи. Един от разновидностите е следваща инспекция въз основата на описите на РЗИ за публично поставените под карантина или изолираност към датата на вота. ЦИК ще разиска тематиката в допълнение, оповестява БНР.
 ЦИК взема решение по какъв начин ще гласоподават карантинираните ЦИК взема решение по какъв начин ще гласоподават карантинираните
ЦИК взема решение по какъв начин ще гласоподават жителите под карантина. На среща от изборната комисия са поканили здравния министър Стойчо Кацаров и главн...

" Тези които са под карантина в дома си и излязат да отидат да гласоподават, ние не упражняваме надзор върху спазването на противоепидемичните ограничения, само че това не значи, че би трябвало да си затворим очите и да не мислим по този въпрос. Те към днешния ден са задоволително доста ", съобщи ръководителят Камелия Нейкова.

Указанията за организацията на идния избирателен развой не се разграничават от тези за предходните избори от 11 юли, разясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

" Изчаквахме вземането на решения, с оглед опцията за среща със здравния министър, основния държавен здравен контрольор, само че ви предлагам да вземем решението на база на изпратените ни на 8-ми октомври инструкции за производство на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката и за народни представители на 14-и ноември. Доколкото напътствията не се разграничават от тези, които бяха дадени за производство на изборите на 11-и юли, аз ви предлагам да вземем и аналогичното решение на това, което взехме на 11-и юли, с цел да можем да го публикуваме ", сподели още Росица Матева.

Указанията със здравния протокол ще бъдат изпратени до всички РИК в страната и до кметовете, с цел да се планува всичко належащо при организацията за гласоподаване в изискванията на пандемия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР