Подуправителят ще управлява НЗОК при предсрочно освобождаване на управителя до

...
Подуправителят ще управлява НЗОК при предсрочно освобождаване на управителя до
Коментари Харесай

Здравната комисия прие промяна в ЗЗО и правила за избор на управител на НЗОК

Подуправителят ще ръководи НЗОК при предварително освобождение на шефа до избор на нов шеф без да има период, в който да се случи това. Поправката в Закона за здравно обезпечаване беше импортирана от ръководителя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов в сряда и беше призната през днешния ден от парламентарната здравна комисия. В момента този период е не по-дълъг от 6 месеца и изтече на 12 юли.

„ В настоящата нормативна уредба във връзка с други органи на ръководство, които напълно или отчасти се избират от Народното събрание, сходно времево ограничаване липсва. Към момента не са налице справедливи фактори и условия, които да обуславят нуждата от съществуването на съответен период в настоящите разпореждания на Закона за здравното обезпечаване за избор на нов шеф на НЗОК при предварително преустановяване на мандата “, сподели проф. Ангелов и добави, че се планува законът да влезе в действие от 12 юли 2023 година

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски съобщи, че Министерството поддържа законопроекта, защото по този метод ще се подсигурява стабилността на здравната система и нейната резистентност.

„ НЗОК поддържа предлагането, с цел да обезпечи непрекъсваемост на процеса “, сподели и краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на Касата доктор Йорданка Пенкова.

Подкрепа за законопроекта показаха и от БЛС.

Депутатите гласоподаваха и разпоредбите за избор на шеф на НЗОК с поправката в ЗЗО. Предстои те да бъдат утвърдени в зала на следващия ден, а процедурата по чуването на претендентите да се организира в понеделник, 24 юли.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР