Подуправителят на БНБ Андрей Гюров обяви пред Нова телевизия, че

...
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров обяви пред Нова телевизия, че
Коментари Харесай

БНБ предупреди всички хора с пари в банката

Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров разгласи пред " Нова телевизия ", че институцията прави " доста сериозен разбор " на придвижването на лихвите в България.

Напомни, че е налице закъснение на резултата, който паричната политика на Европейската централна банка оказва върху лихвените нива. Обясни това с високата ликвидност в банковата система в България, съобщи Дневник.

Прогнозата му е, че лихвите по депозитите, които сега са към нулата, ще набъбнат към края на 2024 година до равнища, на които се чака да останат по-късно. На въпрос какъв брой чака да се покачат, той уточни, че се чака да доближат нива, съпоставими с тези, които се виждат в еврозоната.

Напомни, че срокът за готовността на България за участие в еврозоната, което е планувано да стане от 2025 година, се чака в средата на 2024 година

Конвергентният отчет, който чакаме от Европейската комисия и Европейската централна банка, би трябвало да излезе към средата на идната година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната, изясни той.

" Цените в лв. и евро би трябвало да стартират да се появяват към юли 2024 година ", разгласи подуправителят на БНБ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР