Подслушването на служебния и личния живот се е превърнало в

...
Подслушването на служебния и личния живот се е превърнало в
Коментари Харесай

Йончева: Подслушването на служебния и личния живот се е превърнало в нещо нормално

Подслушването на служебния и персоналния живот се е трансформирало в нещо обикновено и елементарно. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева откакто на телефона й бяха открити следи от шпионски програмен продукт. Заразени с „ Пегас “ бяха и телефоните на още двама депутати, както и на един помощник в подкомисията по сигурност и защита.

Йончева показа, че към момента се води следствие по случая.

„ Службите на Народното събрание откриха, че в телефона е употребен шпионски програмен продукт на 30 октомври 2023 година. Питаха ме къде тъкмо съм била по това време, дали съм пътувала. През октомври месец бях в България с една дребна група от 14 души, които вършат разбори за върховенството на закона в страните членки. Втората страна, която съм посещавала като европейски народен представител, е Израел след офанзивата “, описа тя.

По думите й тя не е първият евродепутат, който става жертва на шпионите

Йончева напомни, че през 2022 година също е имало сходен програмен продукт.

„ Това, което е значимото в тази ситуация е, че следенето, подслушването на служебния и персоналния живот се е трансформирало в нещо обикновено и елементарно. Подслушването на съперници, потреблението на шпионски програмен продукт е огромен европейски проблем “, съобщи евродепутатът.

Все още няма информация каква информация може да е научена от шпионите. Йончева съобщи, че тематиките, които се разискват на съвещанията с останалите евродепутати, постоянно са чувствителни. Те даже се организират при закрити порти.

Следи от шпионския програмен продукт „ Пегас “ са открити в телефона на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева, заяви „ Политико “

Новината е доказана от самата Йончева пред изданието. Това станало преди два дни при инспекция на IT системите в Европейския парламент.

Следи от „ Пегас “ са открити в телефоните на двама депутати и един помощник в Подкомисията по сигурност и защита. Заразен е също телефонът на французойката Натали Лоазо от „ Обнови Европа “, която е ръководител на подкомисията.

Техническите лица уведомили Йончева, че телефонът ѝ е нападнат на или към 30 октомври 2023 година Атаката била „ тежка “. Евродепутатката към момента чака разбора дали хакването е сполучливо и дали е бил употребен злотворен програмен продукт.

„ Пегас “ е програмен продукт, създаден в Израел. Той може да бъде конфигуриран неусетно в мобилни телефони, работещи със системите iOS и Android.

Източник: Българска национална телевизия
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР